Avatud Majad nr 22 ja 23: Paide Arvamusfestivali eri

paidebänner

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum.

Eelmisel aastal toimus esmakordselt arvamusfestivali raames arhitektuurimuuseumi korraldatud ringkäik Paides. Kuna mullune üritus osutus väga populaarseks, siis tänavusel festivalil toimub ekskursioone lausa kaks, mis keskenduvad nõukogudeaegsele arhitektuurile Paide linnas ja selle lähiümbruses. Giid ja grupijuht mõlemal ekskursioonil on arhitektuurimuuseumi teadur-kuraator Mait Väljas. Koostöös Linnaruumi lavaga (koordinaator arhitekt Andro Mänd) toimuvad ekskursioonid on eesti keeles ja tasuta (eelnevalt registreeruma ei pea).

 

Avatud Majad nr 22: Peetri ja Mäo bussiekskursioon 12. augustil 2016

Kogunemine: kell 18.30, buss väljub Linnaruumi alalt, mis asub Paide keskväljakul Pärnu tänava alguses

NB! Bussikohtade arv on piiratud ja kohtade täituvus toimub üldises järjekorras

Lõpp: umbes kell 20.45 Paides

Nõukogudeaegne kolhoosiarhitektuur esindab Eesti 20. sajandi arhitektuuris huvitavat kihistust. Rikkad kolhoosid ja edukad KEK-id (kolhoosidevahelised ehituskontorid) omasid plaanimajanduse tingimustes suhtelist majanduslikku iseseisvust, mistõttu kolhoosiesimeeste ja KEK-i juhtkondade vahel toimus muuhulgas omapärane arhitektuurivõidujooks. Selle käigus palgati parimaid arhitekte ja sisekujundajaid ning osati välja võluda defitsiitseid ehitusmaterjale. Olulist rolli kolhoosiarhitektuuri kvaliteedi kujundamisel mängis 1966. aastal loodud projekteerimisinstituut EKE (Eesti Kolhoosiehitus) Projekt, mis suurte riiklike projekteerimisinstituutide kõrval pakkus rohkem loomingulist vabadust ja võimaldas noorte andekate arhitektide esiletõusu.

Ekskursiooni peamine peatuskoht on Peetri alevik Kareda vallas, kus asub endise kolhoosi Oktoober hoonekompleks. Kolhoosi keskusehoone (1978–1985) projekteeris Vilen Künnapu, kes kuulus EKE Projekti olulisemate arhitektide hulka. Tänasel päeval varemeromantikat pakkuva kasutuseta hoone kõrval asuvad veel väikese aleviku kohta ülimastaapne kultuuri- ja spordikeskus (praegu ka vallamaja; arhitekt Vilen Künnapu, projekt 1988, ehitatud alates 1990. aastast), endine sööklahoone ja lasteaed.

Erikülalisena juhatab ringkäiku Peetris Kareda abivallavanem Valdur Permanson, kes on kohaliku eluga tihedalt seotud viimased kolm aastakümmet.

Tagasiteel põikame läbi Mäost, kus asub Paide KEK-i haldus- ja tootmiskompleks, mille olulisemate hoonete autorid on arhitektid Toomas Rein ja Jüri Okas, kes nagu Künnapugi töötasid EKE Projektis. Reinu projekteeritud on liigendatud fassaadiga haldushoone (1971–1974), Okas kavandas tootmiskompleksi (1979–1988) ja Eesti postmodernistliku arhitektuuri klassikasse kuuluva supergraafikas ekraanseinaga bensiinijaama (1977–1980), mis küll on kahjuks hilisemate ümberehituste käigus paljuski oma algse ilme kaotanud.

 

Avatud Majad nr 23: Paide kultuurimaja ekskursioon 13. augustil 2016

Kogunemine kell 14.00 Paide kultuurikeskuse ees, Pärnu tn 18

Lõpp kell 15.30

Paide kultuurimaja on üks kõige paremini säilinud 1980. aastate postmodernistliku arhitektuuri näiteid. 1985. aastal RPI Eesti Maaehitusprojektis valminud projekti autor on arhitekt Hans Kõll, kes ühtlasi kavandas samast perioodist pärit Põlva kultuurimaja (valmis 1991). Maja pidulik avamine toimus 27. detsembril 1987, seega järgmisel aastal täitub hoone valmimisest juba kolmkümmend aastat.

Suure, peaaegu 8000 ruutmeetrise üldpinnaga hoone keskseks elemendiks on 513-kohaline teatrisaal, millele sekundeerivad väiksem tantsusaal, kohvik-baar, ringiruumid ja saalide avarad fuajeed. Terviklikult on säilinud ka hoone sisekujundus (sisearhitektid Tiiu Pai ja Taimi Rõuk) ning spetsiaalselt valminud kunstiteosed (peasissepääsu ja tantsusaali rõdupiirdeid kaunistavad Kaarel Kurismaa vitraažid, baariosas asuvad Kalev Roometi vitraažid). Hetkel on jõudmas lõppfaasi rohkete originaaldetailidega ja ajamärgilise hoone muinsuskaitse alla võtmise menetlusprotsess.

Erikülalisena juhatab ekskursioonil teed ja annab selgitusi maja arhitekt Hans Kõll.

 

Toetaja: Eesti Kultuurkapital

Lisainfot Linnaruumi lava kohta leiab siit.

 

Kontakt:

Mait Väljas

mait@arhitektuurimuuseum.ee

tel 5161286