(H)ARUTUS: Tallinna liikuvuskaos

Liikudes 2023. aasta kevadel mööda Tallinna linna, meenutab ümbritsev mõnda hirmuäratavat linnadüstoopiat. Loosungi „Tallinn ehitab“ all on paralleelselt käigus näiteks Vanasadama trammiliini ehitamine ning Vana-Kalamaja tänava rekonstrueerimine ning Jõe ja Pronksi tänavate ümberehitus, mis on halvanud pea kogu kesklinna. Sotsiaalmeedia kihab elanike muredest, et kistakse üles viimnegi osa linnahaljastusest, liikuvus on oluliselt häiritud, kuid kaosest ei pruugi väärt keskkonda saada.

Tallinna kui 2023. aasta Euroopa rohepealinna eestkõnelejad lubavad, et kõik toimub selle nimel, et meil oleks tulevikus parem. Kas seda tasub uskuda või on tegu pelgalt rohepesuga? Linnaehituslike projektide teostamine võtab küll palju aega, kuid millal on oodata tulemusi? Milliste vahenditega saab muuta linna kiiresti, näiteks mõne kuuga inimsõbralikumaks?

Teisipäeval, 2. mail (h)arutavad Eesti Arhitektuurimuuseumis nende küsimuste üle Tallinna abilinnapea Vladimir Svet, maastikuarhitekt Karin Bachmann ja liikuvusekspert Marek Rannala. Vestlust modereerib linnageograaf ja Tallinna Tehnikaülikooli rohepöörde prorektor Helen Sooväli-Sepping. Kõigil on võimalik publikust kaasa (h)arutada, küsimusi küsida ning ettepanekuid teha.

Eesti Arhitektuurimuuseumi vestlussarja (H)ARUTUS keskmes on ühiskonnas aktuaalsed ruumikultuuri ning arhitektuuriga ristuvad teemad. Muuseumis saavad kokku eri elualade eksperdid, kes püüavad kõnealuse teema lahti harutada ning oma eriala vaatevinklist lahendusi pakkuda.

(H)arutus toimub 2. mail kell 18 Rotermanni soolalaos (Ahtri 2)

Osalemine on tasuta.

Pärast (h)arutust pakume jooke ja suupisteid.

Vestlussarja toetavad Advokaadibüroo RASK ning Eesti Kultuurkapital.

Varasemad (H)arutused leiab siit:

(H)arutus. Keerulised monumendid 11. oktoobril 2022 

(H)arutus. Kallis toasoe 22. novembril 2022

(H)arutus. Kuhu mahub Estonia? 21. veebruaril 2023

*(H)arutus. Keerulised monumendid. Vaade Narvast toimus 21. jaanuaril 2023 Narva Kunstiresidentuuris ja oli mõeldudki in situ aruteluna.