Avatud majad 71. Pühendusega Leila Pärtelpojale

VÄLJAMÜÜDUD!

Laupäeval, 1. oktoobril kell 11­–19
Teejuhid: mõisaajaloolane Ants Hein ja sisearhitekt Kadri Pärtelpoeg
Rühma suurus: 35
Piletid hinnaga 20 eurot Fientast

Eesti Arhitektuurimuuseumi kaheksanda Avatud Majade ekskursioonide hooaja avaüritusega tähistame legendaarse Eesti sisearhitekti ja ajalooliste interjööride taastamise eeskuju Leila Pärtelpoja 95. sünnipäeva. Sel puhul külastame tema kujundatud interjööre Kolga, Palmse, Sagadi ja Järlepa mõisas.

Laupäeval, 1. oktoobril toimuv ekskursioon algab kell 11 bussisõiduga Eesti Arhitektuurimuuseumi eest (Ahtri 2, Tallinn). Terve päeva vältel kuuleme 17. septembril 95. sünnipäeva tähistava Leila Pärtelpoja elutööst arhitektuuriajaloolase Ants Heina ning Leila Pärtelpoja tütre, sisearhitekt Kadri Pärtelpoja selgituste ja mälestuste kaudu. Saame ühiselt vaadata videoid, kus Pärtelpoeg kommenteerib oma tehtut Sagadis ja Palmses ning kõneleb mõisainterjööridest ka laiemalt.

Esimene peatus on Kolga mõisa valitsejamajas asuvas muuseumis, kus on täies mahus säilinud Leila Pärtelpoja tehtud kujundus ning mööbliesemed. Ühtlasi meenutavad Kolga muuseumitöötajad värvikat koostööd Leilaga. Järgnevad Lahemaa rahvuspargis asuvad Palmse ja Sagadi mõis. Pärast lõunasööki Kuusalus jõuame veel Raplamaale, Järlepa mõisa. Selles kunagises Krusensternide aadlipere mõisas on Leila Pärtelpoja erilised, kuid vähem tuntud tööd. Mõis on tänapäeval eraomandis. Seejärel naaseme Tallinna, lõpp-peatus on Eesti Arhitektuurimuuseumi juures.

Leila Pärtelpoeg on tuntud ning tunnustatud eesti sisearhitekt ja pedagoog, ajaloolise mööbli spetsialist. Tema kuue aastakümne tehtud tööde seas on lisaks mõisatele ka Riigikogu istungite saal ja Toompea loss, Tartu Ülikooli aula ja ülikooli kohvik, Teaduste Akadeemia raamatukogu interjöör. Pärtelpoeg lõi interjöörid mitmetele söögikohtadele, näiteks restoran Vana Toomas, Mündi baar, kohvik Gnoom ja restoran Nord. Eesti sisearhitektuuriloos on olulisel kohal Tallinna raekoja sisekujundus.

Avatud Majade väljasõit on mõtteline järg Eesti Sisearhitektide Liidu seminarile Leila Pärtelpoja auks 16. septembril 2022.

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum ja toetab Eesti Kultuurkapital
Piletid müügil Fientas, hind 20 eurot sisaldab nii bussisõitu kui ka lõunasööki.
Kohtade arv 35