Reedel pääseb Rotermanni soolalattu tasuta

Vaata sõrmedega! Foto: Sandra Mälk

Novembri viimasel reedel pääseb Eesti Arhitektuurimuuseumisse Rotermanni soolalaos tasuta. Muuseum on avatud kell 11-18.

Praegu on muuseumis avatud kaks püsinäitust. „Elav ruum“ ehk erilisematest 20. ja 21. sajandi ehitistest tehtud makettide väljapanek on muuseumi peakorrusel. Muuseumi keldrikorrusel saab igas vanuses uudishimulikele mõeldud avastusnäitusel „Uuri ruumi!“ avastada ehitatud keskkonda kõigi viie meelega. 2019. aastal valminud näitus pälvis muuseumide aastaauhinna, Suure Muuseumiroti.
Soolalao galeriikorrusel kutsub näitus OAAS uurimisreisile avastama paiku, mis pakuvad sisemist rahu ja põgenemist argipäevast. Siin näeb kunstnike, arhitektide ja disainerite loodud mikrokeskkondi, mis pakuvad inimestele eri vormides uusi innovatiivseid ja turvalisi elupaiku keset vaenulikku maailma.

Uuendused maketinäitusel
Senist „Elava ruumi“ maketinäitust on täiendatud Tallinna Kadrioru staadioni tribüüni maketiga. Staadion valmis aastatel 1936-38. Arhitekt Elmar Lohk ja ehitusinsener August Komendant on loonud erilise, Eesti ühe esimesi avalikke ehitisi, mille betoonkonstruktsioonid olid ulatuslikult eksponeeritud. Maketi autor on Helen Vahter.
Näitusele on välja pandud ka arhitekt Toomas Reinu Kuressaare kesklinna makett aastast 1990. Toomas Rein on ka Kuressaare kesklinna puhul pidanud üksikobjektidest olulisemaks tervikliku ja sidusa linnakeskkonna loomist.
Muuseumi 30. aastapäeva väikesel maketituuri osana on eksponeeritud Soomes Rovaniemi Saarenportti keskuse maketti. Arhitekt Mai Šein pälvis selle tööga 1991. aasta arhitektuurikonkursil I preemia. Maakonnavalitsuse, hotelli, kaubanduskeskuse ja turu kompleksi paari kilomeetri kaugusel Jõuluvanamaast valmis ei ehitatud.

Audiogiid ja sõrmedega vaatamine
Püsinäitusel “Elav Ruum: sajand Eesti arhitektuuri“ on külalistele teejuhiks audiogiid, milles makettide ja arhitektuurisajandi ajaseina lugusid saab jälgida eesti-, inglise- või venekeelse giidi juhatusel; eraldi kanal on audiogiidis eestikeelse kirjeldustõlke tarvis, mis on mõeldud muuhulgas vaegnägijatele.
Lisaks on muuseum valinud viis maketti tuntud ehitistest, millest on tehtud kombatav mudel, et neid saaks sõrmedega vaadata. Siingi on abiks kirjeldustõlkega audiogiid. Eesti Arhitektuurimuuseum on kõigile külastajatele ligipääsetavuse võimalusi järjepidevalt juurde loonud ja julgustab muuseumi külastama ka erivajadustega sihtrühmi.

Muuseumipood
Muuseumipoes tasub uudistada ja kingitusi otsida ning leida, aastalõpp ei ole kaugel. Muuseumipoe suure valiku leiate Rotermanni soolalaos. E-poe valik avatud teile sobival ajal avaneb siin: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/pood/
Iga ost muuseumipoest toetab muuseumit.