Vanalinna päevadel kutsume uut arhitektuuri nägema

De la Gardie kaubamaja Viru tänavas. Arhitektid Andres Alver ja Tiit Trummal. Foto: Martin Siplane

Tänavustel vanalinnapäevadel korraldab arhitektuurimuuseum neli tasuta vanalinna-tuuri  „Avatud Majade“ põhimõtet järgides. Muuseum algatas 2014. aastal ekskursioonide sarja „Avatud majad“, sooviga arhitektuuri- ja ruumiteadlikkust tõsta ja viia linnaruumihuvilised tuntud hoonetesse ja kohtadesse, kuhu pole argipäeval põhjust minna või kuhu turvarežiimi tõttu tavaliselt ei pääse. Muuseumi peateema on küll 20. ja 21 sajandi ehituskunst, ent leiame eeskätt keskaegse vanalinna pidupäevadel võimaluse kaasaegse arhitektuuri ja restaureerimistööde kaudu kaasaegset ruumi loomist tutvustada.

Pealkirjade „Keskaja pärlid Tallinna vanalinnas“, „Uus arhitektuur Tallinna vanalinnas“ ja „Stalinistlik arhitektuur Tallinna vanalinnas“ taga peituvaid jalutussuundasid võib eelharjutusena juba omas peas mõelda. Keskaja pärlid, kuhu minna, on restaureeritud meie kaasajal, esialgses töövalikus on nii Raekoja plats 12, Suurgildi hoone, Bremeni torn, Vene 12 ja Vene 16 elamud jne. Uuema aja arhitektuuri nimetuse alla mahuvad nii 66-aastane kino „Sõprus“ hoone või ka sõjaeelne Kunstihoone ja De la Gardie kaubamajahoone ning lillekauplus Väike-Karja tänavas…

Ekskursioonidel saavad huvilised aimu, mis paikneb tuntud hoonete sees, kes seal töötavad ja toimetavad, heita pilk sellele, kui mitmekülgset elu elatakse tuttavate fassaadide taga. Välja valitud objektide puhul on tegemist eriliste, linnaelus tähtsat rolli mängivate hoonetega.

Lisaks on kavas eriline ekskursioon, 13.augustil kell 14.00-16.30 toimub kirjeldustõlkega Tallinna vanalinna  lähiajaloo tuur. Koostöös Vabamu ja Eesti Ajaloomuuseumiga valmis kevadel mitu kirjeldustõlkega programmi. Oma uuema aja arhitektuuri-tuuri pakub huvilistele välja arhitektuurimuuseum ja kutsume huvilisi vanalinnapäevadel seda uudistama.

Rühmadesse registreerimine on alljärgnevatel linkidel. Igas rühmas on 30 kohta, tuurid on osalejatele priid. Täpse kogunemiskoha anname teada neile, kes on oma tulekust teada andnud.

Avatud Majade rühmad on täis!

Eeskätt nägemispuudega huvilistele mõeldud kirjeldustõlkega tuur Tallinna vanalinna lähiajaloost 13. augustil kell 14:00-16:30: https://docs.google.com/forms/d/1-IjKprsTsslGpOsIERRGZrebTKW72T80rzSqLpfCNAE/edit?usp=sharing