Haridusprogrammid alustavad õppeaastat

Explore space. Photo Liisi Anvelt

Arhitektuurimuuseumi haridusprogrammid õpetavad meid ümbritsevat keskkonda mõistma, eeldavad osalemist ja suhtlemist, ent mitte erialateadmisi. Enamasti on haridusprogrammi osa ka praktiline töö, et eelnevalt kuuldu-nähtu kinnistada.

Muuseumi keldrisaalis on lastele ja noortele mõeldud auhinnatud püsinäitus „Uuri ruumi!“, mis õpetab ruumi kogema ja tabama arhitektuuri olemust. Soolalao võlvide alla loodud keskkond pakub elamusi erinevatele meeltele. Ruumi saab uurida silmade, kõrvade, naha ja kogu kehaga – seda kõike saab teha ka näitust tutvustavas haridusprogrammis. Proovime siin leida vastused järgmistele küsimustele: milline on kõige sobivam tool, kuidas nägemine ja ruumi tajumine omavahel seotud on, kuidas ruum sind puudutab, mis tunne on olla ümmarguses ruumis, kuidas ruumid lõhnavad,  kas ruumi saab maitsta, milline on hoonete vereringe jne. Lõpuks valmistab iga osaleja väikse maketi, mille saab kaasa võtta.

Muuseumitunnid püsiekspositsioonis, näiteks makettide näitusel pakuvad palju äratundmis ja mõistatamisrõõmu ning haakuvad riikliku õppekava üldpädevuste ning teemadega. Päriselus on väga raske saada ülevaade majast kui tervikust, maketid nagu nukumajad, mille hoomab mahtu ja vormi, ütleb arhitektuurimuuseumi muuseumiõpetaja Kadi Kriit. Haridusprogrammide seas on näiteks „Arhitekt – kunstnik või matemaatik?“, „Geomeetriliste kujundite maailm“, „Millest koosneb linn?“ „Rotermanni saladused“, „Ruum meie ümber“, „Tallinn – linn, mis ei saa kunagi valmis“ jt.
Programm kestab enamasti 90 minutit, toimub teisipäevast reedeni ning ühe õpilase osalustasu on 4 eurot, hinna sees on nii pedagoogitasu kui ka muuseumipilet. Lisaks eestikeelsele saab tellida programmi ka vene ja inglise keeles.
Arhitektuurimuuseumi õppevara hulgas on ka õppematerjale tundides kasutamiseks. Näiteks sari „Ole arhitekt!“, sissevaade arhitekti tööriistakasti jm. Kodulehelt leiab ka info virtuiaalsete muuseumitundide kohta.

Arhitektuurimuuseum kutsub ka tähistama lapse sünnipäeva peoga Rotermanni soolalao keldrikorruse võlvide alla loodud keskkonnas. Eeskätt lastele ja lastega koos kujundatud näitusel “Uuri ruumi!” saavad sünnipäevapeolised muuseumi keldrisaalis mängida pea kõigi tajumeeltega, kogeda väga erineval moel ruumi meie ümber. Kui näitus on uuritud, saab näiteks oma kätega luua näiteks puutikkudest ja kummikommidest abstraktse ruumimaketi.

Eesti Arhitektuurimuuseum võõrustab ka 2011. aastast tegutsevat Arhitektuurikooli huvikooli.

Foto „Uuri ruumi!“ näituselt tegi Liisi Anvelt.

Lisainfo:
Kadri Kriit
Arhitektuurimuuseumi pedagoog
kadi@arhitektuurimuuseum.ee