Avatud Majad 56. Ida-Harjumaa ja Lääne-Virumaa suvitusarhitektuur

Avatud Majad 56. Ida-Harjumaa ja Lääne-Virumaa suvitusarhitektuur

Toimumisaeg: 3.10.2020

Algus kell 9:00 Arhitektuurimuuseumi ees (Ahtri 2, Tallinn)

Giidid: Epp Lankots ja Triin Ojari

Eesti Arhitektuurimuuseum kutsub avastama puhkamisega seotud arhitektuuri Harjumaa idaosas ja Lääne-Virumaal. Sõit algab Tallinnast Rotermanni soolalao eest ja kulgeb marsruudil Iru – Ülgase –  Salmistu – Loksa – Võsu – Lammasmäe. Irus vaatame kunagi Tallinna Linnuvabrikule kuulunud sauna (1970. aastate algus). Seejärel vaatame Ülgase aianduskooperatiive ning sealset omanäolist suvilaarhitektuuri, Salmistul külastame endist Tööstusprojekti puhkebaasi (arh. Kalju Valdre, 1969), kus täna tegutseb samuti majutusasutus, Loksal lõunatame kunagises Tallinna Autoremondi Katsetehase puhkebaasis (arh. Andres Alver, 1981). Sealt edasi sõidame Võsule, kus on säilinud rikkalik valik nõukogudeaegset suvitusarhitektuuri, nii asutuse puhkebaase kui ka individuaalsuvilaid. Lammasmäe puhkekeskuse hoone ehitati omal ajal Kunda tsemenditehase jahimajaks (arh. Maarja Nummert, 1969). Lammasmäelt suundume tagasi Tallinnasse, saabumine orienteeruvalt kell 18.

Nõukogude aja suvitusarhitektuuri rikkaliku pärandiga saab lähemalt tutvuda Eesti Arhitektuurimuuseumi näitusel „Suvila. Puhkamine ja arhitektuur Eestis 20. sajandil“. Näitusega kaasneb ka kataloog.

2014. aastal algatatud Avatud Majade arhitektuuriekskursioonide sarja eesmärk on Eesti elanike arhitektuuri- ja ruumiteadlikkuse tõstmine. Ekskursioonide käigus viiakse arhitektuuri- ja linnaruumihuvilised tuntud hoonetesse ja kohtadesse, kuhu pole argipäeval põhjust minna või kuhu tavaliselt ei pääse. Varasematest Avatud Majade ringkäikudest saab lugeda siit.
Sarja toetab Eesti Kultuurkapital.

Tasu 20€, pilet Piletilevist: https://www.piletilevi.ee/est/piletid/varia/ekskursioonid/avatud-majad-nr-56-harjumaa-ja-laane-virumaa-suvitusarhitektuur-319740/
Hinnas bussisõit ja lõunasöök Kuivoja puhkekeskuses Loksal. Lõunasöök sisaldab praadi, magustoitu ja kohvi/teed.
Taimetoidu eelistajad palun vastavast soovist eelnevalt teada anda hiljemalt 30. septembriks meili teel: info@arhitektuurimuuseum.ee

NB! Sama piletiga ühekordne tasuta sissepääs Eesti Arhitektuurimuuseumi!