Kolmapäeval, 19. septembril kl 18.00 toimub sarja ELAV RUUM uue hooaja avaloeng kunstiajaloolase Mirjam Peiliga

Kolmapäeval, 19. septembril kell 18.00 toimub Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos sarja ELAV RUUM uue hooaja avaloeng. Sellel korral on publiku ees kunstiajaloolane Mirjam Peil.

Oma loengus räägib ta moodsa kodusisustuse propagandast ja tegelikkusest, keskendudes eestlase kodudele enne Teist maailmasõda. Ettekanne püüab avada tollaseid trende ja valikud, mida propageeriti ja mida tegelikult eestlane ilusaks pidas. Kahtlemata vajas esimese põlve linlane oma kodu sisustamisel nõuandeid ja abi, orienteeruda tuli ajastu üsna keerulistes suundumustes. Saksamaalt lähtunud avangard (Bauhaus) meeldis küll arvamusliidritele, kuid ei leidnud heakskiitu rahva poolt. Berliini suurte kaubamajade kataloogides pakutava eeskujul ja kohalike töökodade poolt valmistatud mööbel ärritas kriitikud, kuid meeldis selle eest noorematele perekondadele. Tegelikult sobis moodsatesse väikekorteritesse uudne moodulmööbel, mida 1930. aastate teisest poolest hakkas valmistama Lutheri vabrik.

Mirjam Peil on kunstiajaloolane ja ajakirjanik, kes on esimese Eesti Vabariigi aegse kodukultuuri uurimisega tegelenud alates 1988. aastast. Ta on olnud töötanud mitmete sisustusajakirjade juures ja toimetanud tosin aastat ajakirjas „Kodukiri” antiigi- ja vanavara rubriiki. Vandest tarbeesemetest on ta koostanud raamatu „Meie kodude kraam” (Tallinn, 2011) ning linnakodu arengust räägib tema teos „Toast tuppa” (2013, koos Toomas Zuppinguga).

ELAV RUUM on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus astuvad üles nii arhitektid, ajaloolased, muinsuskaitsjad kui ka teised ruumispetsialistid. Muuseum soovib populaarses vormis tutvustada arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleda publiku osalusel meie elukeskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele. Loengusari on mõtteline täiendus arhitektuurimuuseumi püsinäitusele „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri“, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi.

Järgmine loeng Elava Ruumi sarjas toimub 10. oktoobril, mil külla tulevad Laura Linsi ja Roland Reemaa – rahvusvahelise haardega noored arhitektid, kes on tänavuse Veneetsia arhitektuuribiennaali Eesti ekspositsiooni kuraatoriteks (koos Tadeáš Ríhaga).

ELAV RUUM. Mirjam Peil
19.septembril 2018 kell 18.00 Rotermanni soolalaos
Sissepääs tasuta
Toetaja Eesti Kultuurkapital
Lisainfo: Triin Ojari, triin@arhitektuurimuuseum.ee