Kolmapäeval, 27. septembril kl 18 vestlus- ja loenguõhtu legendaarse arhitekt-kunstniku Leonhard Lapiniga

Leonhard Lapin on Arhitektuurimuuseumi loengusarja ELAV RUUM avakülaline

Kolmapäeval, 27. septembril kell 18.00 toimub Eesti Arhitektuurimuuseumis Rotermanni soolalaos vestlus- ja loenguõhtu legendaarse arhitekt-kunstniku Leonhard Lapiniga

Leonhard Lapin (s 1947) on arhitekt, kunstnik, kirjanik ja õppejõud. Lõpetanud küll 1971. a Eesti Riiklikus Kunstiinstituudis arhitektuuri eriala, pole Lapin tõelise renessanssinimesena ennast kunagi piiranud üheainsa meediumiga. Kui tudengipõlves 1960. aastate lõpus tegutses Lapin koos sõprade Andres Toltsi ja Ando Keskkülaga popkunsti rühmituses SOUP’69, siis kümnend hiljem oli ta juba väga tuntud tegija Eesti kunsti- ja kultuurielus, kes võis samaaegselt luua graafikat ja projekteerida konstruktivistlikke eramuid, kujundada näituseid ja kirjutada Albert Trapeeži varjunime all laulusõnu kultusbändile Propeller.

Kui nõukogude korra tingimustes oli Lapin vabakutseline arhitekt ja kunstnik, siis 1990. aastatest alates pühendas ta end paljuski õppetööle, juhendades noori kunstnikke ja arhitekte algul erinevates Soome kõrgkoolides ja alates 1995. a korralise professorina Eesti Kunstiakadeemias (alates 2012. a emeriitprofessor). 1991–2003 oli Lapin ajakirja „Ehituskunst” peatoimetaja. Kõiki neid tegevusi on saatnud aktiivne kunsti- ja arhitektuuriloome, aktiivne isikunäituste korraldamine ja grupinäitustel osalemine. Kui noor Lapin vaimustus Vene avangardist, keskeas Lapin klassitsismist, siis oma hilisloomingus leiab ta inspiratsiooni idamaade filosoofiast ja zen-budismist.

Aastate jooksul on Leonhard Lapin pälvinud hulgaliselt auhindu ja preemiad, sh 1989 Kristjan Raua nimelise kunstipreemia, 1995 kultuurkapitali aastapreemia, 1997 Eesti Vabariigi kultuuripreemia. 2001. aastal tunnustas president Lennart Meri Lapinit Valgetähe IV klassi teenetemärgiga. Samal aastal oli Lapin valitud Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonna vabade kunstide professoriks. Tartus peetud loengute põhjal ilmus raamat „Avangard”, üks paarikümnest Lapini kirjutatud teosest. Tänavu detsembris tähistab emeriitprofessor Lapin oma 70. juubelit.

ELAV RUUM on Eesti Arhitektuurimuuseumi uus loengusari, kus astuvad üles nii arhitektid, ajaloolased, muinsuskaitsjad kui ka teised ruumispetsialistid. Muuseum soovib populaarses vormis tutvustada arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleda publiku osalusel meie elukeskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on seega suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele. Loengusari on mõtteline täiendus Arhitektuurimuuseumi püsinäitusele „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri”, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi.

ELAV RUUM. Leonhard Lapin
27. septembril 2017 kell 18.00 Rotermanni soolalaos
Sissepääs tasuta
Loengusarja toetab Eesti Kultuurkapital

Lisainfo
Carl-Dag Lige
carldag@arhitektuurimuuseum.ee, tel. 55 688 395