Laupäeval, 19. augustil kl 12 toimub näitusel „Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas” venekeelne ekskursioon

Õhuvaade Vene-Balti tehasele 1920. aastatel. Foto Tallinna Linnamuuseum

Sel laupäeval, 19. augustil algusega kell 12.00 toimub näitusel „Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas” venekeelne ekskursioon giid Jelena Rõbakova eestvedamisel.

Kopli – kõige intrigeerivam linnaosa Tallinnas, mille vastuoluline maine ning minevik on sünnitanud palju linnalegende – näib seisvat oluliste muutuste lävel. Poolsaare tippu rajatud Vene-Balti laevatehase, ühe Tallinna võimsama tööstusettevõtte asutamisest möödub tänavu 105 aastat. Näituse kuraatori, arhitektuuriajaloolase Oliver Orro sõnul on sel puhul paslik vaadata ajas tagasi ning uurida, kuidas eestlased on sajandi jooksul püüdnud tsaariimpeeriumi mastaapse pärandiga hakkama saada: „Praegu pisut räämas ja väsinud ilmega, esmapilgul ehk ebaatraktiivses Koplis on tunda nii suure ajaloo puudutust kui ka aimata suurt väljakutset tulevikuks. See teeb Kopli põnevaks.”

Näitus käsitleb Vene-Balti laevatehase arhitektuuri, asumi kujunemist ja tähtsust meie linnaehituse ja tööstuspärandi ajaloos. Eksponeeritakse unikaalseid arhiivijooniseid nii Eestist kui ka Peterburi arhiividest, samuti ulatuslikku ajaloolist fotomaterjali. Tänast Koplit, selle tööstust ja elamuid on näituse tarbeks fotografeerinud Martin Siplane.

Kuraator Oliver Orro
Näituse kujundus: KUU arhitektid
Graafiline kujundus: Triinu Silla
Tänapäevased fotod: Martin Siplane

Näitust toetavad: Eesti Kultuurkapital, EV Kultuuriministeerium

Ekskursioonil osalemine muuseumipiletiga.

Muuseumipoes on saadaval näitusega kaasaskäiv raamat “Kopli sonaat. Vene-Balti laevatehas”
Koostaja: Oliver Orro
Autorid: Oliver Orro, Robert Treufeldt, Maris Mändel
Kujundaja: Kristo Kooskora
Kirjastaja: Eesti Arhitektuurimuuseum

Lisainfo:
Jelena Rõbakova
Tel. 5301 0144