Raine Karbi ekskursioon näitusel „Õhtuti kodus. Arhitekt Raine Karbi eramud ja suvilad” Eesti Arhitektuurimuuseumis

Raine Karp. Villa Talts_1972-1973

Arhitekt Raine Karp. Olümpiavõitja Jaan Taltsi eramu Meriväljal, 1972–1973. Foto: Raine Karbi arhiiv

Neljapäeval, 18. augustil kell 17 toimub Raine Karbi ja kuraatori Mait Väljase ekskursioon arhitekti isikunäitusel Rotermanni soolalao galeriil.

Arhitekt Raine Karp (s 1939) kuulub Eesti moodsa arhitektuuri klassikute hulka, kelle originaalne looming omab püsiväärtust nii kohaliku kui ka laiemalt terve regiooni ehituskunsti seisukohalt. Käesolev näitus on pühendatud arhitekti poolt nõukogude perioodil projekteeritud eramutele ja suvilatele. Näituse viimasel nädalal toimuva ekskursiooni käigus on võimalik erandkorras arhitektilt endalt pärida tema pika loometee ja projektide kohta. Sissepääs muuseumipiletiga.

Karp on alati pidanud inimesele kodu loomist arhitektitöö oluliseks osaks ja neid heal meelel õhtuti kodustuudios joonistanud, tehes seda mingil määral tänaseni. Üle viiekümne aasta kestnud karjääri jooksul on Karp kavandanud eramuid ja suvilaid kaugelt üle 150 projekti, millest nõukogude aega langeb alla poole. Väljapanekus on erilise tähelepanu all Karbi enda maja Meriväljal (1968–1975), mis kuulub Eesti eramuarhitektuuri absoluutsesse tippu. Lisaks maja erinevate projektvariantide joonistele on muuseumi kollektsioonist eksponeeritud maja makett, mida täiendab Karbi pildistatud unikaalne slaidiseeria maja pikast, peaaegu 10 aastat kestnud ehitusprotsessist. Esmakordselt on väljas maja esialgne eskiisvariant 1966. aastast, mis erineb märgatavalt kõigile tuntud lõpptulemusest.

Näitus on täienduseks muuseumi poolt hiljuti välja antud raamatule „Arhitekt Raine Karp” (koostajad Raine Karp, Mait Väljas). Rohkete fotode ja joonistega illustreeritud teos koondab kokku arhitekti loomingu kogu oma mitmekesisuses, sisaldades nii suuremõõtmelisi tähtobjekte (linnahall, rahvusraamatukogu, Sakala keskus) kui ka laia valiku elamuarhitektuuri.

Näitus „Õhtuti kodus. Arhitekt Raine Karbi eramud ja suvilad” on avatud kuni 21. augustini.

Kuraator: Mait Väljas

Graafiline disain: Agnes Ratas (Stuudio Stuudio)

Toetaja: Eesti Kultuurkapital

Lisainfo: Mait Väljas, tel 6257000, mait@arhitektuurimuuseum.ee