Avatud Majad nr 24: Pärnu linnaarhitekt Olev Siinmaa

avatud majad 24

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursiooni korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum koostöös Pärnu Linnavalitsusega

NB! GRUPP ON TÄIS!

19. august 2016 kell 17:00-19:30
Grupijuht: kunstiajaloolane Teele Jürivete
Grupi suurus: 25
Keel: eesti
Kogunemine kell 17.00 Rüütli 40, Pärnu (Puhvet A.P.T.E.K)
Osalemine tasuta. Vajalik eelregistreerimine (kuni 18.08) telefonil 444 8291 (E-N: 8.00-17.00, R: 8.00-16.00) või e-posti aadressil jane.avamere@lv.parnu.ee

Pärnu linnaarhitekt Olev Siinmaa – särav funktsionalist

Ekskursioon on pühendatud legendaarse Pärnu linnaarhitekti Olev Siinmaa 135. sünniaastapäevale. Ühe silmapaistvaima funktsionalistina suunas Olev Siinmaa (1881–1948) 1930. aastate Pärnu kujunemist moodsa supelarhitektuuriga linnaks. Linnaarhitektiks olemise ajal (1925–1944) valmisid funkvillad Pärnu Vallikääru lähistel ning Pärnu ranna-ala tippteosed: Rannahotell ja seenrõduga rannakohvik.

Ringkäiku alustame endisest linnaapteegist, kus tegutsev puhvet A.P.T.E.K on oma identiteedis lähtunud hoone algupärast ja säilitanud 1930. aastate sisustuse. See näitab linnaarhitekti võimeka sisekujundaja ja mööblidisainerina – justnimelt mööblitislerina Siinmaa oma karjääri alustaski. Vaatame funkvillasid Rüütli ja Lõuna tänavas, räägime kuurordilinna villade positsioonist 1930. aastatel ning uurime milliseid lahendusi pakkus moodne arhitektuur väljakutseid esitavale krundile. Edasi viib ringkäik suvituslinna uhkuse – rannapiirkonna hooneteni, et külastada Pärnu mudaravila ruume, mille taastamisest Hedon spaahotelliks räägib arhitekt Helle-Triin Hansumäe. Ringkäik lõppeb Rannahotellis, kus tegevjuhi juhatusel vaatame, milliseid võimalusi pakub 1930. aastate funkhotell tänapäeva supelsakstele.

Ringkäigul on võimalik soetada Hedda Peeti värsket trükist “Pärnu valged majad ehk härra Funk ja proua Puhvet patseerimas”.

Lisainfo:
Eesti Arhitektuurimuuseum
teelejyrivete@gmail.com
tel. 5392 4574