Näituse „Vilen Künnapu. Kunst, arhitektuur, revolutsioon” publikuprogramm

Arhitekti ja kunstniku Vilen Künnapu suurnäituse raames on arhitektuurimuuseumil varakevadel plaanis mitmeid põnevaid üritusi

3_Elephant House in Tallinn, 2013. Architect Vilen Künnapu. Photo Arne Maasik

Elevandimaja Tallinnas, 2013. Arhitekt: Vilen Künnapu. Foto: Arne Maasik

Laupäeval, 5. märtsil kell 14 toimub vestlusring Vilen Künnapu ja Raoul Kurvitza vahel. 1989. aasta Vikerkaare aprillinumbris kirjutas Kurvitz Künnapu kohta käivas artiklis: „Isiklikult arvan, et tõepärase pildi suurest kunstnikust võib saada vaid paljude omavaheliste avameelsete vestluste tulemusena.” Nüüd, rohkem kui veerand sajandit hiljem, mil vanemaks on saanud nii kaks säravat isiksust ise kui muutunud koguni riigikord, on Kurvitzal jällegi võimalik jutulõng üles korjata Künnapuga, keda ta samas artiklis nimetab oma õpetajaks.

Raoul Kurvitz on arhitektiharidusega kunstnik, alates legendaarse Rühm T liikmeks olemisest 1980. aastate teises pooles olnud Eesti kunstielu üks olulisemaid nimesid. Osalenud arvukatel kohalikel ja välisnäitustel (viimane suur retrospektiiv toimus 2013 KUMU kunstimuuseumis) ning pälvinud mitmeid preemiaid, sh kultuurkapitali aastapreemiad. Kurvitz on mitmekülgne kunstnik, kelle loomingus on erinevad kunstižanrid (maal, installatsioon, performance) dialoogis kriitiku- ja pedagoogitööga.

Vestlusringi modereerib näituse kuraator Indrek Grigor.

Vestlusring on järelvaadatav siin:

Reedel, 1. aprillil kell 17 peab Vilen Künnapu avaliku loengu oma viimaste aastate töödest ning loomingulistest impulssidest nii kunstis kui ka arhitektuuris.

Pühapäeval, 17. aprillil kell 14 viivad Vilen Künnapu ja kuraator Indrek Grigor läbi ühisekskursiooni. Näituse viimasel päeval toimuv kunsti- ja arhitektuurimatk pakub ühelt poolt ainulaadse sissevaate Künnapu kui Eesti ühe jõulisema loomeisiksuse vaimuilma ja teisalt kuraatori kriitilisemat pilku näituse ja sellega kaasneva kataloogi koostamispõhimõtetesse.

Sissepääs üritustele muuseumipiletiga, eelnevalt registreeruda ei ole vaja.

Lisainfo: info@arhitektuurimuuseum.ee, tel 625 7000 (näituse ekskursioonide tellimine)

Haridusprogrammi “Arhitekt on kunstnik” tellimine: kadi@arhitektuurimuuseum.ee, tel 625 7008