Tag Archives: architect: Mart Port

Competition entry for the observation and water tower in Mustamäe

Mart Port, 1962. EAM 52.2.11

The quality of the entry submitted for the competition for the observation and water tower that was due to serve the Mustamäe district in Tallinn lies in its pure technically engineered form. The modern concave roof of the lookout platform was possible thanks to the use of reinforced concrete. The area was under intense development at the time: the ski jumping tower on top of a hill slope in Mustamäe had been completed a year earlier and there were plans to build the campus of the university of technology at its foot. The perspective view shows an architectural drawing style that was common at the beginning of the decade where the classical watercolour and ink drawing has been completed using a wide dark-coloured felt-tip pen. The tower was never built. The drawings from Mart Port´s home archive were given to the museum by his family. Text: Sandra Mälk


Veel: , ,



Sketches of Tallinn’s Väike-Õismäe residential neighbourhood

Mart Port, ca 1968. MEA 52.2.12

When designing the Väike-Õismäe residential neighbourhood, Mart Port and Malle Meelak – a shining tandem of Soviet-Estonian urban planning – seized the opportunity to shape it into an ideal city and avoid mistakes that commonly accompanied the construction of high-density housing projects. In the centre of the district designed for 40,000 residents, they placed an artificial lake with developments extending radially from it centre point. The drafts vividly convey Port’s genuine fascination with the concept of a ring-city. Compared with the earlier Mustamäe district, which was constructed as several independent micro-districts, Väike-Õismäe’s solution was unique and even so novel that there were numerous bumps along the road to gaining approval for its design. The architects had been expected to produce ordinary designs for an urban network, which would contain several smaller neighbourhoods and linear streets. This was precisely what Port and Meelak wished to avoid, instead producing a concentric street-plan with spacious outdoor areas that allowed for a more human dimension. Text: Sandra Mälk


Veel: , ,