Täna avatud 11–18

ARHITUUR. Eesti Maaülikooli kampus

L 23. november 2024 kl 13

Euroopa kultuuripealinn Tartu 2024 raames toimuv viimane Arhituur viib 23. novembril avastama Eesti üht terviklikumat ülikooliansamblit – Eesti Maaülikooli kampust. Tänase Maaülikooli (toonase Eesti Põllumajanduse Akadeemia) arhitektuurset ilmet on suuresti kujundanud arhitekt Valve Pormeistri (1922–2002) looming.

Maaülikooli uut hoonete kompleksi hakati Tartu linna piirile Tähtvere mõisa ümbrusse kavandama 1960. aastatel. Linnak saab ühelt poolt alguse mõisa heimatstiilis peahoonega (1910), kus täna töötab ülikooli keelekeskus. Mõisa peamaja tagant algab aga Valve Pormeistri töö – ülikooli peahoone valmis 1980. aastate algul ning sellest pisut hiljem metsamajanduse ja maaparanduse õppehoone, mis on ikooniliseks näiteks Pormeistri loomingus.

Lisaks Valve Pormeistri projekteeritud hoonetele tutvume ka uuema arhitektuuriga – ülikooli kampusesse on oma panuse andnud Salto arhitektid, kelle projekteeritud spordihoone valmis 2009, ning KAMP arhitektid, kelle 2013. aastal valminud juurdeehitis jätkab Pormeistri loodut.

Tuur kestab umbes 2,5 tundi.

Arhituuri teejuhid on Eesti Arhitektuurimuuseumi kuraator Grete Tiigiste ja muinsuskaitsja Siiri-Liis Huttunen.

Gruppi mahub 30 inimest.

Kohtumispaik: Eesti Maaülikooli peahoone ees (Friedrich Reinhold Kreutzwaldi 1a, Tartu)

Osalustasu: 8 eurot.

Registreerumine Piletilevi vahendusel:

Arhituurid on arhitektuuri- ja kunstiteemalised ringkäigud, mida korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum. Tuurid on osa Euroopa kultuuripealinna Tartu 2024 põhiprogrammist.

Euroopa kultuuripealinna tegemisi toetavad A. Le Coq, Delfi, Topauto ja Lux Express.

Lisainfo:
Grete Tiigiste
grete.tiigiste@arhitektuurimuuseum.ee