Täna avatud 11–18

(H)ARUTUS: muinsuskodud renoveerimislaines

Eesti on seadnud eesmärgiks renoveerida 2050. aastaks põhjalikult kõik enne käesolevat sajandit ehitatud hooned. Seekordne (H)arutus küsib, mida tähendab see muinsuskaitsealustele elamutele – kas muinsuskodud jäävad pealtvaataja rolli või sõidavad renoveerimislainega kaasa? 

Muinsuskodude positsiooni üle renoveerimislaines arutlevad TalTechi ehitusfüüsika professor Targo Kalamees, Muinsuskaitseameti ehituspärandi nõunik Katrin Koit ja restaureerimisarhitekt Mihkel Koppel. Arutelu modereerib arhitektuuripärandi spetsialist Maris Mändel

Muinsuskaitsealuseid hooneid on energiatõhususe vaates seni käsitletud erandina, millele energiatõhususe miinimumnõuded ei laiene. Kas muinsuskodude kõrvalejätmine renoveerimislainest on ikka hea mõte? Kompame erinevaid stsenaariume ning uurime, kas ja kuidas on võimalik jõuda muinsuskodudes kaasaegse elukvaliteedini, ohverdamata sealjuures muinsuskaitselisi väärtusi.

Kõigil on võimalik publikust kaasa (h)arutada, küsimusi küsida ning ettepanekuid teha.

(H)ARUTUS toimub 8. oktoobril algusega kell 18.30 Eesti Arhitektuurimuuseumis (Ahtri 2, Tallinn).

Sündmus on tasuta.

Vestlussarja toetavad Advokaadibüroo RASK ja Eesti Kultuurkapital.

(H)ARUTUS on Eesti Arhitektuurimuuseumi vestlussari, mille keskmes on ühiskonnas aktuaalsed, ruumikultuuri ning arhitektuuriga ristuvad teemad. Vestlusel saavad kokku eri elualade eksperdid, kes püüavad kõnealuse teema lahti harutada ja oma eriala vaatevinklist lahendusi pakkuda.

Seekordne vestlus toimub koostöös Eesti Kunstiakadeemiaga ja selle korraldamist toetab teadusarendusprogramm LIFE heritageHOME, mida kaasrahastab Euroopa Liit. Ürituse sisu eest vastutavad selle korraldajad ja see ei peegelda tingimata Euroopa Komisjoni või CINEA arvamusi. Üritusel avaldatud seisukohtade ja arvamuste eest ei vastuta Euroopa Liit ega toetust andvad asutused.

*Sündmuse päises on kasutatud fotot Dr. Fr. R. Kreutzwaldi Memoriaalmuuseumi kogust.