(H)ARUTUS: arhitekti õigus

Alanud aasta esimene (H)arutus toob fookusesse autoriõigused arhitektuurivaldkonnas.

Arhitektile, sisearhitektile ja maastikuarhitektile tekivad teost luues autoriõigused, millega on kaitstud kõik projekti etapid alates eskiisist kuni valmis hooneni. Millised probleemid võivad kerkida, kui tellija soovib hoonet muuta või juurde ehitada? Mis juhtub siis, kui maja ähvardab lammutamine? Viimasel ajal on avalikkuses taas avatud Linnahalli kaasus. Mil määral mängib siin rolli arhitekti õigus oma loodule?

Lisaks omanikuhuvidele seisavad arhitektid vastamisi autorsuse tunnustamisega. Kui arhitekti varalised õigused on üle antavad, siis isiklikud õigused mitte. See tähendab, et arhitekti, sisearhitekti ja maastikuarhitekti peab alati märkima teose autorina, kuid selle reegli vastu eksitakse, eriti tihti just meediakanalites. Kuidas toimida, et arhitekti kui autori märkimine muutuks normiks? Arhitektuur on suuresti ühislooming ehk autoreid on palju – mis vahendiga mõõta intellektuaalset panust?

Arhitektuurivalla autoriõiguste keerdkäike avavad sisearhitekt Ville Lausmäe, arhitekt Illimar Truverk ja autorilepingutele orienteeritud advokaat Elvi Tuisk Advokaadibüroost RASK. Vestlust modereerib arhitekt Margit Mutso.

Kõigil on võimalik publikust kaasa (h)arutada, küsimusi küsida ning ettepanekuid teha.

(H)arutus toimub 16. jaanuaril algusega kell 18 Eesti Arhitektuurimuuseumis (Ahtri 2, Tallinn).

Sündmus on tasuta.

Pärast vestlust pakume jooke ja suupisteid.

Vestlussarja toetavad Advokaadibüroo RASK ja Kultuurkapital.

(H)ARUTUS on Eesti Arhitektuurimuuseumi vestlussari, mille keskmes on ühiskonnas aktuaalsed ruumikultuuri ning arhitektuuriga ristuvad teemad. Vestlusel saavad kokku eri elualade eksperdid, kes püüavad kõnealuse teema lahti harutada ja oma eriala vaatevinklist lahendusi pakkuda.

 

 

  Muuseum on avatud:
  T – P 11:00 – 18:00
  E suletud

  23. veebruaril on muuseum avatud kella 15ni, 24. veebruaril suletud!

   

  Liitu meililistiga

 • Rotermanni soolaladu

  icon-youtubeicon-instagramF

  covid safe logo