16. septembril kell 14 kuraatorituur näitusel “Ruumidiplomaatia. Eesti välisesinduste interjöörid”

“Ruumidiplomaatia. Eesti välisesinduste interjöörid”. Foto: Evert Palmets

Sel laupäeval, 16. septembril kell 14 algab kunstiajaloolane Karin Pauluse kuraatorituur näitusel “Ruumidiplomaatia. Eesti välisesinduste interjöörid”. Eesti Sisearhitektide Liidu eestvedamisel on Rotermanni soolalaos veel 15. oktoobrini avatud ülevaate Eesti Vabariigi saatkondade, residentside ning muude esindusruumide sisearhitektuurist.

Tunnustades meie diplomaatide nutikust, kehtestab üks riik ennast võõral maal ometi ka läbi ruumi – saatkondade, residentside ning muude esindusruumidega. Ilma välisriikide poolehoiuta oleks Eesti Vabariigi väljakuulutamine jäänud mõttemänguks. Nagu 1920.–1930. aastatel püsib ka täna meie imetillukese riigi rippumatus suuresti tänu välispartneritele. Seetõttu on välisesinduste pidamine Eestile elutähtis investeering.

Päris esimese uue saatkonnahoone lasi noor Eesti Vabariik ehitada Helsingisse Konstantin Bölau projekti järgi. Meie kaasaegset Eestit – moodsa, julge ning haritud ruumikultuuriga riiki – on aidanud tutvustada uued hooned nii Vilniuses kui ka Pekingis.

Üksteise järel on nii ajaloolised kui ka uued saatkonnad saanud silmapaistva sisearhitektuurse lahenduse. Ruumidiplomaatia näitusel tutvustatakse Margit Arguse, Eero Jürgensoni, Pille Lausmäe-Lõokese, Liisa Põime, Kadri Tamme, Tiiu Truusi ning teiste autorite loodud põnevat interjööri. Samuti on näha välisesindustes kasutatud eesti disaini ja tarbekunsti.

Näituse kuraatori, kunstiteadlase Karin Pauluse sõnul üllatas teda meeldivalt kui teadlikult sisearhitektid mööbli, vaipade, materjalide, kunsti ja atmosfääri abil on toonud välja Eestile omase. „Vastavalt asukohale kasutatakse täiesti erinevaid võtteid – Abu Dhabis 3D-prinditud sõlgi, Singapuris puukoort ja mükoplastist pinke, Brüsselis šikki euroopalikkust,“ toob ta näited. „Tõesti kõik tabavad samas oskuslikult selle väikese, maitsva ja kõige parema metsmaasika moodi maa, millest rääkis president Toomas Hendrik Ilves, olemust,“ iseloomustab Karin Paulus.

Näituse kujunduse autor Mari Kurismaa ning graafilise disaini lõi Mari Kaljuste.
Sissepääs muuseumipileti või Muuseumikaardiga.

Toetuse eest täname Kultuurkapitali. Tunnustame välisministeeriumi Eesti sisearhitektuuri ja disaini kõrgetasemelise rahvusvahelise esitlemise eest.

Karin Pauluse avalik kuraatorituur on ka laupäeval, 14. oktoobril kell 14.