Avatud Majad 79: Ellamaa elektrijaam

Avatud Majad 79: Ellamaa elektrijaam VÄLJAMÜÜDUD!

Kolmapäeval, 30. augustil kell 17.00
Kohtumispaik: Balti jaamas kell 15.30 (rong Turbasse väljub kell 15.37) või kell 17.00 Mootorispordi Muuseumis (Tööstuse 3, Turba)
Teejuht: arhitektuuriloolane Carl-Dag Lige
Rühma suurus: 30
Piletid hinnaga 12 eurot Fientas

Suve lõppu tähistav Avatud Majade tuur viib kenale väljasõidule Turba alevikku, mille tähelepanuväärseima hoone – Ellamaa elektrijaama – valmimisest möödus tänavu 100 aastat. Nüüd asub seal MOMU Mootorispordi Muuseum, kellega arhitektuurimuuseum ringkäigul jõud ühendab. Tuuri juhib arhitektuuriajaloolane ning näituse „Ellamaa elektrijaama sajand“ kuraator Carl-Dag Lige.

Ellamaa elektrijaama rajas Eesti Vabariigi Kütteainete Keskkomitee, see oli mõeldud täitma piirkonnas asuva turbatööstuse energiavajadusi. Historitsistliku elektrijaama projekteeris viljakas arhitekt Aleksandr Wladovsky, ehitustöid alustati 1922. aasta sügisel ning juba 1923. aasta hiliskevadel toodeti jaamas turbatööstuse masinatele elektrit. Ellamaa elektrijaam varustas Eestit elektrienergiaga ka pärast sõda. Jaam lõpetas oma töö 1966, katlamaja kasutati  veel paarkümmend aastat. Ellamaa elektrijaama tunnustati ehitismälestisena aastal 2001, kuusteist aastat hiljem avas hoones uksed mootorispordi muuseum. Ringkäigul tutvume suursuguse elektrijaamaga nii seest kui ka väljast.

Elektrijaama külastuse järel vaatame ringi Turbas ning jälgime hoonete kaudu aleviku kujunemislugu, mis on tihedalt seotud elektrijaama ja turbakaevandamisega. Ekskursioon lõpeb MOMU aias, kus kuraator Carl-Dag Lige tutvustab näitust „Ellamaa elektrijaama sajand“.

Ringkäik toimub jalgsi ja kestab orienteeruvalt 2,5 tundi.

Tallinnasse saab naasta rongiga, mis väljub Turba jaamast kell 20.11.

NB! Igal osalejal tuleb soetada endale ise rongipiletid, liituda võib ka teistest jaamadest. Võimalik on tulla ka oma sõiduvahendiga ning kohtuda grupiga Turbas MOMU juures kell 17.00.

Avatud Majade sarja ekskursioonil osaleja saab sama piletiga ühe korra külastada ka Eesti Arhitektuurimuuseumi näituseid Rotermanni soolalaos, Ahtri tn 2.
Sarja toetab Eesti Kultuurkapital
Piletid müügil Fientas
Hind: 12 eurot
Kohtade arv: 30
Lisainfo: Grete Tiigiste
grete.tiigiste@arhitektuurimuuseum.ee