Seminar ja raamat “Prognoos ja fantaasia: piirideta arhitektuur 1960.-1980. aastatel”

Reedel, 28. aprillil kell 10 algab Rotermanni soolalaos seminaripäev “Prognoos ja fantaasia: piirideta arhitektuur 1960.–1980. aastatel”, mis keskendub näitusele “Prognoos ja fantaasia: piirideta arhitektuur 1960.–1980. aastatel” kokku toodud töödele, autoritele ning nendest lähtuvatele temaatilistele seostele.

Päeva esimene pool uurib Teise maailmasõja järgse futuroloogia teoreetilisi taustu ning teadusliku prognoosi mõju arhitektuurile, planeerimisele ja igapäevaelule Ida-Euroopas. Sealt edasi liigutakse kriitika ja iroonia juurde 1980. aastate arhitektuuris ja kultuuris ning vaadatakse lõpetuseks pungi ja samizdati põimumisi hilissotsialismi perioodil.
Näituse “Prognoos ja fantaasia” fookuses on Ida-Euroopa kontseptuaalne arhitektuur ning selle valitud paralleelid läänest, esitades seeläbi uue tõlgenduse nn postmodernsest pöördest arhitektuuris 1960.–1980. aastatel. Samuti kontekstualiseeritakse näitusel teisiti mitmeid seni rahvuslikes, koolkondlikes või erialastes piirides hoitud nähtusi ja töid nagu paberarhitektuur, konstruktivism
või geomeetriline abstraktsionism.
Seminar toimub inglise keeles.
Kuraatorid: Andres Kurg, Mari Laanemets
(Eesti Kunstiakadeemia)

Seminaril esinevad:
David Crowley (National College of Art and Design, Dublin)
Michaela Janečková (Academy of Arts, Architecture and Design, Prague)
Maroš Krivý (EKA / Canadian Centre for Architecture)
Epp Lankots (EKA)
Markus Lähteenmäki (University of Helsinki)
Andreea Palade (West University of Timișoara)
Eglė Rindzevičiūtė (Kingston University, London)

Seminari täpne kava on siin: Prognoos_ja_fantaasia_SEMINAR_kava_28-04-2023

Seminarile järgneb kell 18 raamatu „Forecast and Fantasy: Architecture without Borders, 1960s to 1980s“ esitlus.

Raamatu on koostanud Andres Kurg ja Mari Laanemets, kujundanud Indrek Sirkel. Trükise on samanimelise näituse puhul välja andnud Eesti Arhitektuurimuuseum ja kirjastus Lugemik.

Raamat sisaldab 799 illustratsiooni mitmetelt arhitektidelt ja kunstnikelt nagu: Kirmo Mikkola, Hardijs Lediņš, Jozef Jankovič, Zdeněk Hölzel, Jan Kerel, László Rajk, Gábor Bachman, Juri Avvakumov, Totan Kuzembaev, Vilen Künnapu, Ain Padrik, Mari Kurismaa, Toomas Rein, Kai Koppel, István B. Gellér, Zoltán Gyertyános, Predrag Ristić, Stefan Müller, Constantin Flondor, Avo-Himm Looveer, Tibor Gáyor, Anna Halprin, Tõnis Vint, Leonhard Lapin, Stano Filko, Alessandro Poli, Jüri Okas, Aleksander Brodski & Ilja Utkin, Mare Vint, Sirje Runge, János Sugár.

Publikatsioonis on esitletud töid kollektiividelt nagu DNA, Archizoom Associati, NER, Archigram, OHO, Dviženie, Superstudio ning ajakirjadest Arkkitehti, Japan Architect, Archigram, L’Architecture d’Aujourd’hui, Bercsényi 28-30 ja Ehituskunst.

Näitus, seminar ja raamat on saanud teoks Eesti Teadusagentuuri grandi (PSG 530), Eesti Kultuurkapitali ja Eesti Kunstiakadeemia toel.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo