“Prognoos ja fantaasia“ lõpuüritused 30. aprillini!

Vaid selle kuu lõpuni on Eesti Arhitektuurimuuseumis avatud näitus “Prognoos ja fantaasia: piirideta arhitektuur 1960.–1980. aastatel”, mis uurib tulevikuutoopiate, ennustuste ning arhitektuuri- ja kunstifantaasiate kohtumispunkte. Vaatluse all on tööd, mis tõukuvad uuest sõjajärgsest tehnilisest reaalsusest, ent viivad seda edasi ootamatutesse suundadesse: ennustavad arvutiseerunud ühiskondades töö asendumist mängude ja kollektiivsete lõbudega, pöörduvad masina loogikast lahti öeldes müütide ja romantilise inimesekujutuse juurde või otsivad kosmose vallutamise asemel jälgi sealsetest tsivilisatsioonidest.

Näituse publikuprogrammis toimuvad veel ühine filmivaatamine, vestlusõhtu, näituse temaatikale pühendatud seminar ning kuraatorituur. Valmib erakordse hulga töid kokku toonud suurnäituse kataloog.

Pühapäeval, 23. aprillil kell 16 on Ungari kunstniku János Sugári eksperimentaalfilmi “Pärsia jalutuskäik“ linastus ja vestlus kunstnikuga. Filmi eesti keelde tõlgitud tekst kõlab Eva Kolditsa, Liisbet Kala, Rasmus Kaljujärve ja Saamuel Pilpaki elavas esituses

Film “Pärsia jalutuskäik“ jälgib kahte inimest, kes jalutavad 1985. aastal Budapesti kesklinna tänavatel. Nende omavaheline vestlus on kokku lõigatud erinevatest päevauudistest, majandusprognoosidest ja ilmaennustustest. Sellele lisandub teine helikiht: kaks laulvat häält kommenteerivad seda, mida on ekraanil näha ja kuulda – justkui kaks häält tulevikust, vaatamas vana filmi.

János Sugár (s 1958) on tegev nii skulptori kui filmirežissöörina. Ta on Ungari Kunstiakadeemia intermeedia osakonna asutaja ja professor. Balázs Béla Studios 1985. aastal valminud film on 16 mm filmilindil, värviline ning kestab 54 minutit. Ungarikeelse filmi tõlkis eesti keelde Lea Kreinin. Rohkem infot Facebookis https://fb.me/e/Qc6meN8J.

Neljapäeval, 27. aprillil kell 18 algab vestlusõhtu Tšehhi arhitekti Zdeněk Hölzeliga. Näitusel „Prognoos ja fantaasia“ on väljas tema ja Jan Kereli ühistööna valminud irooniline projekt betoonist tüüpdetaile tootvast masinast JOTRS (1982). Rohkem infot veebis https://www.arhitektuurimuuseum.ee/2023/04/kunstnikuvestlus-tsehhi-arhitekti-zdenek-holzeliga/ ja Facebookis https://fb.me/e/3gLqcmOOG

Reedel, 28. aprillil kell 10–17 on näituse teemaline seminar. Päeva esimene pool uurib Teise maailmasõja järgse futuroloogia teoreetilisi taustu ning teadusliku prognoosi mõju arhitektuurile, planeerimisele ja igapäevaelule Ida-Euroopas. Sealt edasi liigutakse kriitika ja iroonia juurde 1980. aastate arhitektuuris ja kultuuris ning vaadatakse lõpetuseks pungi ja samizdati põimumisi hilissotsialismi perioodil.

Seminar kava leiate SIIT ning Facebooki ürituse https://fb.me/e/LJtU1q4o.

Seminaripäeva lõpetuseks esitleme reedel, 28. aprillil kell 18  näituse kataloogi. Mahuka kataloogi autorid on näituse kuraatorid, kunstiteadlased Andres Kurg ja Mari Laanemets ning kujundas Indrek Sirkel, raamat on inglise keeles. Väljaandjad on Eesti Arhitektuurimuuseum ja kirjastus Lugemik.

Laupäeval, 29. aprillil kell 14 algab viimane kuraatorituur, osalemine muuseumipiletiga https://fb.me/e/3mtb4GPcv.

Pühapäeval, 30. aprillil on näitus viimast päeva avatud. Muuseum on avatud teisipäevast pühapäevani kell 11–18.

Näitus, seminar ja kataloog on teoks saanud Eesti Kultuurkapitali, Eesti Teadusagentuuri grandi (PRG 530) ja Eesti Kunstiakadeemia toel.