Filmi “Pärsia jalutuskäik” linastus, vestlus kunstnikuga

Pühapäeval, 23. aprillil kell 16 algab arhitektuurimuuseumis Ungari kunstniku János Sugári eksperimentaalfilmi  “Pärsia jalutuskäik“ linastus. Eestikeelne tõlge kõlab Eva Kolditsa, Liisbet Kala, Rasmus Kaljujärve ja Saamuel Pilpaki elavas esituses. Ungari keelest tõlkis filmi teksti Lea Kreinin. Filmi ühisvaatamine ja vestlus kunstnikuga on osa suurnäitusest “Prognoos ja fantaasia: piirideta arhitektuur 1960.–1980. aastatel.”

Film “Pärsia jalutuskäik“ jälgib kahte inimest, kes jalutavad 1985. aastal Budapesti kesklinna tänavatel. Nende omavaheline vestlus on kokku lõigatud erinevatest päevauudistest, majandusprognoosidest ja ilmaennustustest. Sellele lisandub teine helikiht: kaks laulvat häält kommenteerivad seda, mida on ekraanil näha ja kuulda – justkui kaks häält tulevikust, vaatamas vana filmi.

Filmi pealkiri viitab Montesquieu’ “Pärsia kirjadele” (1721), kus kaasaegset Prantsuse reaalsust kirjeldati läbi lojaalse võõra, Pärsia printsi silmade. Sugár uurib võimalusi, kuidas näha ja tajuda oma kaasaega. Nägemine ei ole vaid optiline küsimus, seda mõjutavad mitmesugused tegurid nagu ajastu hoiakud, teadmised ja kultuuriline kontekst. Kui need kaovad, muutub nägemine läbipaistmatuks – nagu ka see, mida me täna ei märka, võib osutuda nähtavaks tulevikus. Filmi dubleeritakse eesti keelde nelja näitleja elavas ettekandes.

János Sugár (s. 1958) on tegev nii skulptori kui filmirežissöörina. Ta on Ungari Kunstiakadeemia intermeedia osakonna asutaja ja professor.

János Sugár. Pärsia jalutuskäik (Perzsa séta), 1985.
16 mm, värviline, 54 min, ungari keeles. Balázs Béla Studio.
Kaamera: Tamás Sas
Muusika: Gábor Litván
Näitlejad: Hollósi Gábor, Tótfalusi András
Lauljad: Gábor Litván, Magda Tarkó

Linastust toetab Kultuurkapital.

Sissepääs muuseumipiletiga