Maleaed. Planeerides kogukonna kvartalit

20.–24. märtsil 2023 korraldavad Eesti Arhitektuurimuuseum, Eesti Kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskond ja Narva Kunstiresidentuur NART Narvas töötoa „Maleaed“.

Töötuba sünnib koostöös rahvusvahelise arhitektuuriplatvormiga LINA. EKA tudengite ja kolme välisjuhendaja koostöös luuakse ideid Narvas Kerese tänava ääres asuva Maleaia kvartali uuendamiseks inimkesksema ja kogukonnasõbralikuma linnaruumi vaatepunktist. Töötuba vaatleb kvartalipõhist renoveerimist ning uurib erinevaid funktsioone ja võimalusi, mida tiheasustuses hoonetevahelise ruumi parendamisel rakendada. Muuhulgas kerkib Maleaeda linnamööbel, mis pakub erinevaid sotsiaalseid, ruumilisi ja isealgatuslikke võimalusi kogukonna koostöö tihendamiseks.

Töötuba on osa üle-Euroopalise platvormi LINA arhitektuuriprogrammist ning Narvasse on kutsutud kolm erineva taustaga juhendajat: videokunstnik Jonathan Steiger, linna ökosüsteemiga tegelev arhitekt Dali Dardzhaniya ning samuti arhitekt Damiano Cerrone, kelle valdkonnaks on linna andmeanalüüs. Töötoa EKA poolsed juhendajad on Sille Pihlak ja Siim Tuksam.

Töötuba lõppeb Maleaia visioonide tutvustuse ja avaliku aruteluga reedel, 24. märtsil kl 14 NARTis, hiljem on kavas samal teemal avada ka näitus ja visioon publitseerida.

Eesti Arhitektuurimuuseum on üle-Euroopalise arhitektuurinstitutsioone koondava võrgustiku LINA liige ning osaleb koos teiste Euroopa juhtivate organisatsioonidega ühise programmi loomises, mis panustab noorte arhitektide tegevuse võimendamisse.