Laupäeval, 11. märtsil kell 14 kuraatorituur näitusel “Prognoos ja fantaasia”

Laupäeval, 11. märtsil kell 14 algab professor Andres Kure kuraatorituur suurnäitusel “Prognoos ja fantaasia: piirideta arhitektuur 1960.–1980. aastatel”.

See näitus uurib tulevikuutoopiate, ennustuste ning arhitektuuri- ja kunstifantaasiate kohtumispunkti 1960.–1980. aastatel. Andres Kure sõnul on omamoodi 20. sajandi traditsioon, et arhitektuur ja kunst otsivad seoseid omavahel. Üks selle näituse taotlusi on siin näidata seda paljusust, mis tollal eksisteeris, ja mitte kedagi kõrvale jätta.

Arhitektuurimuuseumi direktori Triin Ojari sõnul on muuseumi jaoks on see näitus erakordselt laenutusterikas protsess, sest eksponeeritavad tööd pärinevad ligi 30 erinevast nii riiklikust kui ka erakollektsioonist Euroopas ja Kanadas ning kõigi niitide kokku viimine on kuraatoritele olnud tõeline detektiivitöö. Ojari tõdeb rõõmuga, et Eesti Arhitektuurimuuseum on usaldusväärne partner mitmele maailma tippmuuseumile nagu Tate, Nürnbergi Neues Museum, Canadian Centre for Architecture, Drawing Matter Collection Ühendkuningriigis ja Museum Folkwang Essenis.

Näitusel on ligi 200 tööd 30 kogust, teiste seas on esindatud arhitektid, kunstnikud ja rühmitused: Archizoom, Yuri Avvakumov, Alexander Brodsky & Ilya Utkin, Igor Dřevíkovský & David Vávra, Dviženie, Stano Filko, István B. Gellér, Anna Halprin Jozef Jankovič, NER, Tiit Kaljundi, Jevgeni Klimov, Mari Kurismaa, Kai Koppel, Vilen Künnapu, Leonhard Lapin, Hardijs Lediņš, Avo-Himm Looveer, Kirmo Mikkola, Stefan Müller, Jüri Okas, OHO, Ain Padrik, Alessandro Poli, László Rajk, Toomas Rein, Sirje Runge, Superstudio, Tõnis Vint jt.

Andres Kurg on Eesti Kunstiakadeemia vanemteadur ja arhitektuuriteooria professor. Tema uurimistöö fookuses on 1960.-1980. aastate Nõukogude Liidu arhitektuur ja disain, selle seosed tehnoloogia ja igapäevaelu muutuste ning alternatiivsete kunstivooludega.

Sissepääs muuseumipiletiga.

Näitusest rohkem siin: https://arhitektuurimuuseum.ee/2023/01/naitus-tulevikuutoopiate-ennustuste-ning-arhitektuuri-ja-kunstifantaasiate-kohtumispunktidest/