Vestlusõhtu Mari Kurismaa ja Vilen Künnapuga näitusel “Prognoos ja fantaasia: piirideta arhitektuur”

Mari Kurismaa Arhitektooni rekonstruktsioon näitusel, foto autor Evert Palmets

Sel neljapäeval, 16. veebruaril kell 18.30 on arhitektuurimuuseumi suure saali näituse „Prognoos ja fantaasia. Piirideta arhitektuur 1960.–1980. aastatel“ publikuprogrammi osana vestlusõhtu kunstnike-arhitektide Mari Kurismaa ja Vilen Künnapuga.

Näitus uurib tulevikuutoopiate, ennustuste ning arhitektuuri- ja kunstifantaasiate kohtumispunkti 1960.–1980. aastatel. Näitusel on väljas nii Ida-Euroopa ja lääne autorite looming, mis tõukub uuest sõjajärgsest tehnilisest reaalsusest. Teiste seas eksponeeritakse ka Mari Kurismaa ja Vilen Künnapu töid.

Mari Kurismaa (1956) lõpetas 1979. aastal Eesti Riikliku Kunstiinstituudi (ERKI) sisearhitektina. 1980. aastatel tegutses Kurismaa peamiselt maalikunstnikuna, luues arhitektoonikast ja geomeetriast inspireeritud teoseid. 1990. aastate lõpust tänaseni on ta tuntud kui interjööri- ja näitusekujundaja. Mari Kurismaa on teinud kaasa ka arhitektuurivõistlustel, sealhulgas koos Vilen Künnapuga.

Vilen Künnapu (1948) lõpetas ERKI arhitektuurieriala 1971. aastal ning on tegutsenud arhitekti, kunstniku ja õppejõuna; alates 1992. a töötanud arhitektuuribüroos Künnapu & Padrik. Koos Ain Padrikuga on ta võitnud auhindu rahvusvahelistel arhitektuurivõistlustel (Arktika Keskus Rovaniemis, Soome, 1984, eripreemia; West Coast Gateway, Los Angeles, USA, 1988, II preemia) ning osalenud mitmetel olulistel kunsti- ja arhitektuurinäitustel (sh. Veneetsia Biennaal 2006 ja 2008, Londoni Arhitektuurifestival 2010). 2006–2007 oli ta Tartu Ülikooli filosoofiateaduskonna vabade kunstide professor. Praegu õpetab professorina arhitektuuri Tallinna Tehnikakõrgkoolis ja kompositsiooni TTÜ arhitektuuri- ja urbanistika instituudis.

Mari Kurismaa ja Vilen Künnapuga vestleb näituse kuraator Andres Kurg.

Osalemine muuseumipiletiga. Vestluse eel tasub näitusel tiir teha.