(H)ARUTUS: Kuhu mahub Estonia?

“Estonia” ehitamine, vaade Pärnu maantee poolt aastal 1913. Tallinna Linnamuuseumi fotokogu

Teisipäeval, 21. veebruaril on Eesti Arhitektuurimuuseumis neljas (H)arutus, teemaks Estonia teatri juurdeehituse võimalikkus ja plaanid, mille üle on pikalt diskuteeritud.

Vestlusõhtu järelvaatamise LINK

(H)arutuse nädalal pöörduvad pilgud taas Estoniale, kui teatri- ja kontserdimajas tähistatakse Eesti Vabariigi aastapäeva. Jutt uue ooperi- ja balletiteatri hoone vajadusest ringleb kultuurivallas juba aastakümneid. Ruumikitsikust tõdeti 1980. aastatel ning uueks asukohaks pidi saama Tallinna kesklinna detailplaneeringu järgi Süda tänava piirkond, arhitektuurikonkursi võitsid Peep Jänes ja Henno Sepmann. Ooperimaja jäi uue aja tulekuga ehitamata. Sel aastatuhandel on võimalikuks peetud mereäärset krunti, sealhulgas kütab kirgi idee tühjalt seisva Linnahalli renessansist ooperi- ja balletimajana. Sama tuliselt on meedias esil arutelud Estonia teatrimaja juurdeehituse üle koos kujutistega võimalikust mahust.

Milline lahendus on linnaehituse, muinsuskaitse, hea arhitektuuri ning kulukuse seisukohast kõige targem? Kuivõrd elavdaks uus- või juurdeehitis kesklinna? Kui palju on üldse uusi teatrimaju vaja? Estonia teatrimaja ruumiprobleeme ja juurdeehituse eri tahke tutvustavad ning analüüsivad Rahvusooper Estonia peadirektor Ott Maaten, arhitekt Villem Tomiste (Stuudio Tallinn) ja Muinsuskaitseameti ehituspärandi nõunik Anita Staub. Vestlust veab arhitekt Margit Mutso. Kõigil külalistel on võimalus kaasa rääkida ning küsimusi küsida.

* Pealkirjas (H)arutus on sõna arutus, mis tähendab kas mitmeid osalisi hõlmavat mõtete ja arvamuste vahetust, ühist arutamist millegi üle, aga tähistab ka mõistusetust, rumalust.
(H)arutusel me harutame arutusi.

(H)ARUTUS toimub 21. veebruaril kell 18 Rotermanni soolalaos (Ahtri 2).
Sissepääs on tasuta.
Pärast vestlust pakume jooke ja suupisteid.

Vestlussarja toetavad Advokaadibüroo RASK ning Eesti Kultuurkapital.

Lisainfo:
Grete Tiigiste
Eesti Arhitektuurimuuseumi kuraator-programmijuht
grete.tiigiste@arhitektuurimuuseum