Avatud Majad 75. Tallinna Tehnikaülikool Mustamäe luidetel

Reedel, 17. veebruaril kell 15-18.
Kohtumispaik TTÜ peahoone fuajees (Ehitajate tee 5)
Teejuht: arhitektuuriajaloolane Epi Tohvri
Ehituse Mäemaja tutvustab sisearhitekt Tarmo Piirmets
Rühma suurus: 30
Piletid hinnaga 12 eurot Fientas

Tallinna Tehnikaülikool on tegutsenud 60 aastat Mustamäe luidetel. Selle ajaga on arendatud välja Eesti haridusvälja kõige terviklikum ja ainulaadsem ülikoolikampus. 2023. aastal on kampuses ligi kolmkümmend hoonet, mis on valminud eri perioodidel ning mille on projekteerinud mitme põlvkonna tuntud arhitektid.

Alustame oma ringkäiku peahoonest, millele asetati nurgakivi 1962. aasta mais. Tehnikaülikooli (toonase nimega Tallinna Polütehnilise Instituudi) õppekompleksi projekteerisid arhitektid Uno Tölpus, Henno Sepmann, Olga Kontšajeva ja sisearhitekt Loomet Raudsepp. See on 1960. aastate modernismi parimaid ja mahukamaid näiteid. Suurem osa kampusest valmis aastatel 1962–1971, teiste seas peahoone. Avatud Majade tuuril külastame esimesest ehitusjärgust nii legendaarset aulat, piilume sisse niinimetatud kammipiides paiknevatesse teaduskondade ruumidesse, auditooriumitesse kui ka endisesse raamatukokku, kus nüüd tegutseb üliõpilasesindus.

Uue sajandi algus tõi kaasa seniste hoonete renoveerimise ning uute ehituse. Külastame 2009. aastal avatud teadusraamatukogu, mille arhitektuurikonkursi järel projekteerisid arhitektid Eero Endjärv, Priit Pent, Mattias Agabus, Illimar Truverk ning sisearhitektid Hannelore Kääramees ja Kristi Lents. 2021. aastal ehitati osaliselt ümber ja osaliselt uuena ülikooli kõige energiatõhusam hoone Ehituse Mäemaja (QP Arhitektid, Pink), mille katsehallis, laborites ja töökodades toimetab Ehituse ja arhitektuuri instituut. Ehituse Mäemaja sisearhitektuur toetab hoone kui unikaalse puitmaja ning näitliku õppevahendi ideed. Seda tuleb tutvustama maja sisearhitekt Tarmo Piirmets.

Tuuri juhib arhitektuuriajaloolane ja Tallinna Tehnikaülikooli dotsent Epi Tohvri, kelle kureerimisel valmis 2022. aastal näitus „Kampus 60 – Tallinna Tehnikaülikool Mustamäe luidetel“, mis on Avatud Majade ringkäigule suurepäraseks täienduseks.

Iga Avatud Majade sarja ekskursioonil osaleja saab sama piletiga ühe korra külastada ka Eesti Arhitektuurimuuseumi näituseid Rotermanni soolalalos, Ahtri tn 2.

Avatud Majade sarja toetab Eesti Kultuurkapital
Pileti müügil Fientas
Hind: 12 eurot
Kohtade arv: 30
Lisainfo:
Grete Tiigiste
6257002
grete.tiigiste@arhitektuurimuuseum.ee