Avatud Majad 73: Fahle kvartal

VÄLJAMÜÜDUD! Avatud Majad 73: Fahle kvartal

Reedel, 25. novembril kell 15.45­–18.00
Teejuhid arhitekt Margit Aule (LUMIA) ja arhitektuuriajaloolane Anett Anton
Rühma suurus: 30
Piletid hinnaga 12 eurot Fientast

Eesti Arhitektuurimuuseumi sarja Avatud Majad järgmine külastus toimub Fahle kvartalisse, mille lugu ulatub tagasi keskaega ehk 13. sajandisse, mil samasse asukohta, Härjapea jõe kallastele rajati vesiveskid, mis arenesid ajapikku tehaseks ja vabrikuteks.

Fahle kvartalile annavad tuttava ilme tselluloosi- ja paberivabriku ajaloolised paekivihooned, mis pärinevad 19. sajandi lõpust ning 20. sajandi algusest. Ka toona tegutsesid kvartalis nimekad arhitektid, näiteks juugendit viljelev Jacques Rosenbaum, samuti Erich Jacoby. Vabriku direktori ametit pidas Emil Fahle, kelle nime kannab kvartal tänase päevani.

Nüüdseks on Fahle kvartal arenduses ärilinnak, kus kohtab juba kaasaegseid kihistusi klaasist ja terasest uusehitiste näol. Arhitektuuribüroo LUMIA ja studio ARGUS käe all on valminud Fahle pargi kontorid ning preemiaid pälvinud Fahle pargi sisegalerii, kus töötasid kaasa Kino maastikuarhitektid. Galeriitänav mõjub rohelise oaasina, kuhu avanevad bürood, poed ja restoranid koos terrassidega. Aastaringselt rohelist ja õitsvat sisegaleriid on meil võimalik uudistada ülalt sillalt, kuhu pääseme Postimehe majast ning Apollo Grupi kontoriruumidest.

Tuuri pärliks on Fahle kvartali katlamaja, mis on viimane restaureerimist ootav muinsusobjekt piirkonnas. Katlamajast kõrguv korsten on 78 meetrit kõrge ning on väärtuslik oma tellistest kehandi ja terasest detailide poolest. Katlamaja on parajasti ehitusjärgus – sinna ehitatakse sisse keerdtrepp koos klaasist liftiga, samuti büroo- ja äripinnad.

Avatud Majade sarja toetab Eesti Kultuurkapital
Piletid müügil Fientas
Hind 12 eurot
Kohtade arv 30

NB! Iga Avatud Majad tuuri piletiga saab külastada ühe korra ka Eesti Arhitektuurimuuseumi näituseid Rotermanni soolalaos (Ahtri tn 2).

Lisainfo: Grete Tiigiste
Tel: 6257002
E-post: grete.tiigiste@arhitektuurimuuseum.ee