Avatud majad 72. Pärtelpoja pärand Tallinnas

VÄLJAMÜÜDUD!

Laupäeval, 22. oktoobril kell 11.00-15.30
Teejuht arhitektuuriajaloolane Karin Paulus
Rühma suurus: 30, NB! Riigikogu hoonesse pääsuks palume piletit ostes märkida osaleja nimi ja sünnikuupäev.
Piletid hinnaga 12 eurot Fientast

Eesti Arhitektuurimuuseum kutsub laupäeval, 22. oktoobril jalutuskäigule Tallinna kesklinnas, et üheskoos leida üles legendaarse Eesti sisearhitekti ja ajalooliste interjööride taastamise eeskuju Leila Pärtelpoja kujundatud interjöörid Tallinna südalinnas.

Kohtume kell 11 Toompea lossi ees, et külastada äsja saja aastaseks saanud Riigikogu hoonet, mille autorid on Eugen Habermann ja Herbert Johanson. Riigikogu istungitesaali ajaloolise interjööri ennistamine (valmis 1997) on olnud Leila Pärtelpoja üks olulisemaid töid.

Seejärel jalutame all-linna ja külastame Tallinna Raekoda, mille rekonstrueeritud-renoveeritud interjöörid otsustas Leila Pärtelpoeg (koos Udo Umbergiga, aastatel 1976–1989) sisustada uusloominguga,  luues nõnda ajaloolisele miljööle selge vormikontrasti. Valmimise aegu algatas autorite selline lähenemine üsna terava, kahtlemata eesti muinsuskaitse ajalukku jääva diskussiooni.

Kolmas peatuspaik on praegune Tallinna Ülikooli Akadeemiline raamatukogu, mis aastatel 1959-1962 ehitati Eesti NSV Teaduste Akadeemia keskraamatukogule, arhitektideks olid Uno Tölpus ja Paul Madalik ning sisekujunduse autoriteks Paul Madalik ja Leila Pärtelpoeg. See maja on üks paremini säilinud 1960. aastate modernistlikke ühiskondlikke hooneid Tallinnas, alles on ajastuomaseid ja kultuuriväärtuslikke elemente nii väljas, siseruumides kui ka haljastuses. Lisaks kuuekümnendate aastate sisekujundusele on raamatukogu kohvikus näha delikaatselt säilitatud ruumi koos 1980. aastate ümarlaua, istemööbli ja laelampidega.

Laupäeval 17. septembril oma 95. sünnipäeva tähistav Leila Pärtelpoeg on tuntud ning tunnustatud eesti sisearhitekt ja pedagoog, ajaloolise mööbli spetsialist. Tema läbi kuue aastakümne tehtud töid leiab paljudest Eesti paikadest.

Aastal 2014 algatatud Avatud majade sarjas viime arhitektuuri- ja linnaruumihuvilised tuntud hoonetesse ja kohtadesse, kuhu pole argipäeval põhjust minna või kuhu turvarežiimi ranguse tõttu tavaliselt ei pääse.

Avatud Majade sarja toetab Eesti Kultuurkapital
Piletid müügil Fientas, NB! Riigikogu hoonesse pääsuks palume märkida osaleja nimi ja sünnikuupäev.
Hind 12 eurot
Kohtade arv 30
Lisainfo: Grete Tiigiste
Telefon: 6257002
E-post: grete.tiigiste@arhitektuurimuuseum.ee