Kuraatorituur näitusel „Rutiin ja plahvatus. Siim. Kreis. Ausing“

Arhitektuurimuuseumi  galeriikorruse näitusel “Rutiin ja plahvatus. Siim. Kreis. Ausing” on kolmapäeval, 8. juunil kell 16.30 Triin Ojari juhitud kuraatorituur. Sissepääs muuseumipiletiga.

Näitusel on läbilõige sellest, mida üks uue aja arhitektuuribüroo on pidanud tegema turbulentsetel aegadel, et oma ideid ellu viia ja ise ellu jääda. Arhitektuuristuudio Siim & Kreis asutasid 1993. aastal noored arhitektid Andres Siim, Hanno Kreis ja Kristel Ausing ning ligi 30 tegutsemisaasta jooksul kavandati arvukalt hooneid, mis kujundavad tänase Eesti linnapilti: büroosid, kaubamaju, laohooneid, autokeskuseid. Sama olulisel kohal olid eramud ja kortermajad.

Mitme hoonetüübi puhul oli nad esimesed, kes neid tegid. Üks nende esimene kõige olulisem hoone, mis tänaseni algsel kujul säilinud on, on Nissani keskus Osmussaare teel Lasnamäel, mida paljud võib-olla tähele ei panegi, aga omal ajal, 1994. aastal, kui ta valmis sai, oli ta üks esimene korralik kaasaja ärihoone. Tuntud tööd on ka Paul Kerese mälestussammas, Jõelähtme golfiklubi, Tallinna uus kohtumaja, Tartu Tamme staadioni tribüünihoone ja Raatuse tänava ühiselamu Tartus.

Veelgi rohkem jäi ehitamata – Siim & Kreis kogusid juba varakult kuulsust arvukate konkursiprojektidega, mille hoogsat mõttelendu ja graafiliselt peent joont võib täna vaid imetleda.

Näitusega koos ilmus samanimeline kataloog, mis annab põhjaliku ülevaate Eesti ühe tuntuima arhitektuuribüroo Siim ja Kreis loomingust. Raamatu autorid on Triin Ojari ja Karin Paulus ning kujunduse tegi Jan Tomson.

Näituse toetajad: Eesti Kultuurkapital, Eesti Arhitektide Liit, Perekond Kreisi Fond, Stokker, Port Artur, City Motors, Astlanda, International Baltic Golfmarina, Felix Mägus, Silja Saulep, Olavi Tuisk.

Näitus on Rotermanni soolalaos avatud 21. augustini 2022.