Avame näituse „Linnapilt. Tallinna, Tartu ja Pärnu peatänavad“

Teisipäeval, 10. mail avame Rotermanni soolalao suures saalis Aare Olanderi koostatud väljapaneku „Linnapilt. Tallinna, Tartu ja Pärnu peatänavad“. Näitus Tallinna, Tartu ja Pärnu peatänavatest toob vaatajani kolme Eesti linna kesksete tänavate ja väljakute muutumise viimase pooleteise sajandi jooksul – alates ajast, kui fotograafid jäädvustasid esimesed meieni jõudnud linnavaated.

Tallinna vaated hõlmavad Viru ja Vabaduse väljakut ning neid ühendavaid Pärnu maanteed ja Estonia puiesteed. Tartu vaated on kesklinna alast, mis jääb Raekoja platsi, Emajõe ning praeguse Riia ja Ülikooli tänava vahele. Pärnu vaated ulatuvad väljakust praeguse Endla teatri ees ajaloolise Endla teatri esise väljakuni. Fotokollektsionäär ja fotoraamatute autor Aare Olander on valikut tehes põhirõhu pannud võimalikult vanadele, kuid kvaliteetsetele fotodele. „Valisin eeskätt need, mida pole varem publitseeritud,“ põhjendas ta.

Nii Tartus kui ka Pärnus (vähem ka Tallinnas) muutsid 1941. ja eriti 1944. aasta sõjapurustused näitusega hõlmatavaid piirkondi pea tundmatuseni. Seega peaks näitus külastajatele pakkuma tublisti avastamisrõõmu.

Eesti Arhitektuurimuuseumi direktori Triin Ojari sõnul on fotod erakordselt tänuväärne allikas nägemaks, kuidas kesklinnad on läbi 20. sajandi olnud kiires muutumises ning milline oli linn siis, kui autosid veel kuigi palju polnud.

Näituse koostas Aare Olander, ruumikujunduse lõi Karin Tõugu (b210) ja graafilise kujunduse Robi Jõeleht (Polaar Studio).

Näituse puhul on muuseumipoes ka Aare Olanderi koostatud ja kirjastuse Tänapäev väljaantud raamatute erimüük.

Näitus on Rotermanni soolalaos avatud 21. augustini 2022, kavas on ka kuraatorituurid ning ringkäigud Avatud Majade sarjas.

Eesti Arhitektuurimuuseum on avatud teisipäevast pühapäevani kell 11–18.

Lisainfo:
Triin Ojari
Eesti Arhitektuurimuuseumi direktor
Tel 5059120