Maikuus avaneb Rotermanni soolalaos kaks uut näitust

Mais avab Eesti Arhitektuurimuuseum Rotermanni soolalao suures saalis Aare Olanderi näituse „Linnapilt. Tallinna, Tartu ja Pärnu peatänavad“ ja galeriikorrusel näituse „Rutiin ja plahvatus. Siim. Kreis. Ausing“. Mõlemad näitused on avatud 21. augustini 2022.

10. mail avatav näitus Tallinna, Tartu ja Pärnu peatänavatest toob vaatajani kolme Eesti linna kesksete tänavate ja väljakute muutumise viimase pooleteise sajandi jooksul – alates ajast, kui fotograafid jäädvustasid esimesed meieni jõudnud linnavaated. Nii Tartus kui ka Pärnus (vähem ka Tallinnas) muutsid 1941. ja eriti 1944. aasta sõjapurustused näitusega hõlmatavaid piirkondi pea tundmatuseni. Seega peaks näitus külastajatele pakkuma tublisti avastamisrõõmu.
Näituse koostab fotokollektsionäär ja fotoraamatute autor Aare Olander, ruumikujundaja on Karin Tõugu (b210) ja graafiline kujundaja Robi Jõeleht (Polaar Studio).

Mai teisel poolel lisandub näitus muuseumi galeriikorrusel „Rutiin ja plahvatus. Siim. Kreis. Ausing“ arhitektide Andres Siimu, Hanno Kreisi ja Kristel Ausingu loomingust. Arhitektuuristuudio Siim & Kreis sai kiirelt edukaks ning noortest arhitektidest oma põlvkonna legendid. Tänaseks meie seast lahkunud Hanno Kreis ja Andres Siim kuulusid 1980. aastatel karjääri alustanud eesti arhitektide põnevamate esindajate hulka – neil oli siinse arhitektuurikultuuri uuendajatena suur roll.
Kollektiivi tuntumad tööd on Paul Kerese monument, Nissani keskus, Jõelähtme golfiklubi ja Tallinna kohtumaja. Neist Nissani keskus ja Jõelähtme golfiklubi pälvisid Kultuurkapitali aastapreemia. Näituse jaoks valmib arhitektide loomingu paremikku koondav kataloog.
Kuraator Triin Ojari, kataloogi koostajad Karin Paulus, Triin Ojari. Ruumikujundaja on Raul Kalvo ja graafiline kujundaja Jan Tomson.

11. mail kell 18 kõneleb loengusarjas Elav Ruum kunstnik Paul Kuimet, kes töötab fotograafia ja 16-mm filmiga ruumiinstallatiivses võtmes.
18. mail tähistatava rahvusvahelise muuseumipäeva lähimal laupäeval, 21. mail on Muuseumiöö „Öös on unistusi“ ja võõrustame külastajaid kella 23ni. Tänavu maksab muuseumiööl muuseumissepääs ühe euro.

Praegu ootavad külastajaid muuseumi püsinäitused „Elav ruum: sajand Eesti arhitektuuri“ ja igas vanuses uudishimulikele mõeldud avastusnäitus „Uuri ruumi“. Avatud on parima arhitektuurikirjanduse valikuga muuseumipood. Muuseumis kehtib kõigile piletiga külastajaile 8. maini soodushind.