Avame Taavi Tulevi ja Ekke Västriku autorinäituse „Heli. Müra. Ruum“

Eesti Arhitektuurimuuseum kutsub reedest, 21. jaanuarist 2022 võtma aega ja kuulama muuseumi suures saalis Taavi Tulevi ja Ekke Västriku autorinäitusel heli, müra, ruumi ja arhitektuuri vahelisi seoseid. Rotermanni soolalao saali loodavas akustilises keskkonnas saab kulgeda kogemuspõhisel rännakul, mis käsitleb heli kui inimese elukeskkonna loomulikku osa. Näituse mõtteline raskuskese on looduses lindistatud helidel.

Näituse autorid on Taavi Tulev (1984), kes tegeleb nii muusika, helikujunduse kui ka kunstiga ning Ekke Västrik (1988), kes on helilooja, helirežissöör, Eesti Heliloojate Liidu liige. Mõlemad muusikud on tuntud elektroonilise muusika loojate ja propageerijatena. Nende loodud ekspositsioon annab võimaluse kogeda helimaailma erinevaid tahke ja näidata nende seost ajas ja ruumis muutuvate teguritega. Näitus toob ilmsiks heliga seotud seigad, mida inimene ei pruugi ümbritsevas keskkonnas tavaolukorras märgatagi, kuid mis mõjutavad vahetult tema heaolu ja ruumikogemust. Autorid otsivad vastust küsimusele millises helikeskkonnas on inimesel hea olla ning mis muutuks linlaste elus, kui ümbritsev helikeskkond oleks senisest paremini läbi mõeldud?

Näitusesaali madalale poodiumile tõstetud istumisalale luuakse spetsiaalse, 16-kõlarilise helisüsteemiga kõlaruum. Selle abil on võimalik taasesitada väga eri laadi kõlakeskkondi ning tekitada (heli)ruumilisi efekte. Näitusesaali külgedel paiknevatel temaatilistel laudadel tutvustatakse heli kui nähtuse erinevaid aspekte. Ekspositsioonis on oluline osa ka valguskujundusel.

Autorid: Taavi Tulev, Ekke Västrik
Ruumikujundus: Taavi Tulev
Graafiline kujundus: Koit Randmäe
Valgus: Aleksander Sprohgis
Toetaja: Eesti Kultuurkapital

„Heli. Müra. Ruum“ kuulub eksperimentaalsete näituseprojektide ritta, millega muuseum jätkab oma ekspositsioonipindade kasutusvõimaluste avardamist. Muuseumi direktori Triin Ojari sõnul loob avatav näitus mõttelise silla kahe eelneva näitusega, mis kompasid Rotermanni soolalao saali piire: Maarja Kase, Ralf Lõokese ja Neeme Külma installatsioon „FACE to FACE: Balti börsihoone lugu“ (2016) ning Paco Ulmani fotonäitus „Heitmaa“ (2018).

Näitusega „Heli. Müra. Ruum“ kaasnevad haridusprogramm, loengud ja autorituurid. Näitus on avatud 16. aprillini 2022.

NB! Muuseumisse pääsevad vaid COVID-19 vastu vaktsineeritud või läbipõdenud. COVID tõend kehtib koos isikut tõendava dokumendiga.

Kontakt:
Triin Ojari
triin@arhitektuurimuuseum.ee, 625 7001