Kirjeldustõlkega audiogiidi ja kombatavate makettide esitlus

Esiplaanil Pärnu rannahoone ja tagaplaanil Tallinna lauluväljaku kombatav makett.

Reedel, 15. oktoobril, ülemaailmsel valge kepi päeval, esitlevad Eesti Arhitektuurimuuseum ja Põhja-Eesti Pimedate Ühing ühiselt äsja valmis saanud audiogiidi ja kombatavaid hoonemakette näitusel „Elav ruum. Sajand Eesti arhitektuuri.“
Esmalt toimub muuseumis kirjeldustõlkega tuur näitusel “Uuri ruumi!”. Tuurile on oodatud kõik uudishimulikud huvilised vanusest hoolimata. Paljusid Rotermanni soolalao ajaloolises võlvkeldris olevaid eksponaate saab käega katsuda, nuusutada või helisid kuulata. Näitusel soovitame kõndida ilma jalanõudeta.

Seejärel esitleb muuseum äsja valminud viie Eesti arhitektuuripärli kombatavat maketti. Kombatavad maketid on valmistatud koopiatena viiest näitusel „Elav ruum“ olevast maketist. Kombata saab Tallinna Lauluväljaku, elektrimast Soorebase, Pärnu Rannahoone, Rapla KEKi ja Rotermanni kvartali Laudsepatöökoja makette. Lisaks tutvustame vastvalminud kirjeldustõlkega audiogiidi.

Arhitektuurimuuseumi muuseumiõpetaja ja koolitatud kirjeldustõlk Kadi Kriit julgustab kõiki inimesi, nii täiesti pimedaid kui ka vaid kehvavõitu nägemisega inimesi muuseumisse tulema. „Muuseumis on ka kehva silmanägemisega inimesele huvitav ja päris palju võimalusi maailma avastada, isegi kui sinna iseseisvalt või ka oma saatjaga minna,“ räägib Kadi Kriit. „Oleme koos teiste muuseumidega valmis kõigutama eksitavat eelarvamust, et nägemispuudega inimesel on muuseumis igav,“ lisas ta. Muuseumist saab tellida ka kirjeldustõlkega ekskursiooni.

Arhitektuurimuuseumi audiogiidid programmeeris OÜ Modus, Kadi Kriidi koostatud kirjeldustõlke luges sisse Kristiina Meresaar. Muuseumi nõustasid Priit Kasepalu ja Artur Räpp, audiogiidide valmimiseks sai muuseum toetuse Kultuuriministeeriumilt.

1964. aastal tegi tollane Ameerika Ühendriikide president Lyndon Johnson ettepaneku kuulutada 15. oktoober ülemaailmseks valge kepi päevaks. Pimedate organisatsioonid märgivad seda päeva valge kepi tutvustamisega ja nägemispuudega inimeste erivajadustele tähelepanu juhtimisega. Eestis märgiti valge kepi päeva esmakordselt 1987. aastal.

Eesti Arhitektuurimuuseum on kõigile külastajatele ligipääsetavuse võimalusi järjepidevalt juurde loonud, siin on palju võimalusi panna erinevad meeled proovile. Muuseumisse jõudmiseks palume lugeda kirjeldustõlkes juhendit siin: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/kulastus/ligipaasetavus/

Sissepääs valge kepi päeva tähistamisele on tasuta: Palume esitada COVID-19 vastu vaktsineerimise tõend või viimase 72 tunni jooksul negatiivse PCR testi või 48 tunni jooksul negatiivse antigeeni kiirtesti tulemus. Tõendit ei pea esitama kuni 18-aastased külastajad.

Lisainfo:
Kadi Kriit
Muuseumiõpetaja
Kadi.Kriit@arhitektuurimuuseum.ee

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo