Avatud Majad 67. Eesti Rahvusraamatukogu

Eesti Rahvusraamatukogu. Arhitekt Raine Karp, valmimisaasta 1993. Foto: Martin Siplane

Avatud Majad nr 67: Eesti Rahvusraamatukogu

  1. novembril 2021 kell 16–18

Grupijuht arhitektuuriajaloolane Karen Jagodin, näituse „Rahvusraamatukogu vana ja uus algus” kuraator
Grupi suurus 30
Kogunemispaik Eesti Rahvusraamatukogu fuajee, Tõnismägi 2, Tallinn

NB! Vajalik esitada COVID-19 vastu vaktsineerimise tõend ning kanda maski. Lisaks palume arvestada, et ekskursioonil on palju treppidest käimist.

Osalemine 12€, piletid müügil Piletilevis. Sama pileti alusel ühekordne tasuta sissepääs Eesti Arhitektuurimuuseumi.
NB! VÄLJA MÜÜDUD!

Rahvusraamatukogu
Suurele bibliofiilile, kirjanik Jorge Luis Borgesele omistatakse mõttetera: „Ma olen alati ette kujutanud, et paradiis on mingit liiki raamatukogu.” Ehk siis – raamatukogu on keskkond, kus kõik peaksid tundma ennast hästi ja teretulnuna, inimesed on sõbralikud, ja kõigil on lähtuvalt oma huvidest midagi harivat ja põnevat teha.

Eesti Rahvusraamatukogu hoone on siinne noorim ehitismälestis, see valmis 1993. Suurhoone lõpuni ehitamine oli hiljuti taasiseseisvunud ja veel võrdlemisi vaese riigi jaoks julge otsus, mida tagantjärele saab pidada aga ainuõigeks. Seekordne Avatud Majade ekskursioon keskendubki sellele raamatutemplile, majale, mis ise on väga suur, aga mille tähendus eesti kultuuri jaoks on määratult suurem. Ekskursiooni käigus tehakse majale tiir peale ja põigatakse sisse mitmetesse ruumidesse, mis tavakülastaja pilgu alt muidu peidus ja mis maja peatse renoveerimise käigus muutuvad nii oma ilmelt kui ka otstarbelt. Maja autor, arhitekt Raine Karp on öelnud, et enda projekteeritud hoonetest on talle kõige südamelähedasem just rahvusraamatukogu: „Raamatukoguga oli aega sättida ja kui me räägime, et kus kliendil on kõige parem olla suurtes majades, siis võib-olla raamatukogu on selles mõttes nagu kõige rohkem läbi töötatud [võrreldes arhitekti teise suurobjekti, linnahalliga, mis pidi tingimata valmima olümpia ajaks].”

Ringkäiku lõpul saab raamatukogu fuajees tutvuda näitusega „Rahvusraamatukogu vana ja uus algus” (kuraator Karen Jagodin), mis heidab pilgu nii hoone minevikule kui ka tulevikule. Suured renoveerimistööd on praegu ettevalmistamisel, kaasajastatud raamatukogu saab uue näo 2026. aastaks.

Avatud Majad on ekskursioonide sari, mis viib arhitektuurihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu tavaliselt ei pääse. Ekskursioone korraldab Eesti Arhitektuurimuuseum ja toetab Kultuurkapital. Seekordne ekskursioon toimub koostöös Eesti Rahvusraamatukoguga.

Lisainfo
Eesti Arhitektuurimuuseum
info@arhitektuurimuuseum.ee
625 7000, 6257 007

Sarja toetab Eesti Kultuurkapital