Arhitektuurimuuseum pakub valiku erinevaid oaase

OASE bänner

OASE bänner

Rotermanni soolalao galeriikorrusel avatakse neljapäeval, 7. oktoobril rahvusvahelise haardega näitus „Oaas“. Näha saab kunstnike, arhitektide ja disainerite loodud mikrokeskkondi, mis pakuvad inimestele uusi innovatiivseid ja turvalisi elupaiku keset valitsevat vaenulikku maailma.

Näitus tutvustab üheksat näidet keskkondadest ja olukordadest, mida võib käsitleda omamoodi hoolivuse maastikena. Miniuniversumite eksperimentaalne iseloom muudab nad intrigeerivateks proovikivideks, mida võib vaadata nii tuleviku metafooridena kui ka traditsioonilisemate arhitektuursete lahendustena. Nad kõik küsivad ja uurivad, kuidas meie – inimesed ja mitteinimesed – suhtleme ja reageerime, kui seisame silmitsi meie taluvust ületavate tingimustega.

Pildid näitusest on SIIN.

Publikul palutakse näituse külastamise ajal koguda projekte illustreerivaid plakateid. Külastuse lõpuks moodustavad need üheskoos justkui temaatilise ajakirja. Lisaks plakatitele on iga projekti illustreeritud mõne objekti, foto või videoga. Muuhulgas näeb Norma Jeane’i häbelikku robotit ehk Shybot’i, kes loodi kunstifestivali Desert X jaoks. Autonoomne tegelane päästeti lahti California kõrbes ning ta on loodud vältima igasuguseid kontakte ja takistusi. Robotiga samastudes võime ette kujutada, kuidas on elada tagasitõmbunult kõrbes, vältida igasuguseid inimkontakte ja olla vaba, ilma et tuleks järgida ainsatki poliitiliselt paika pandud seadust. Omamoodi privaatne oaas keset kõrbe on Austria kunstniku Alfredo Barsuglia loodud avalik bassein samuti Lõuna-California kõrbes, mille võtme saab soovija laenata West Hollywoodi MAK kunstikeskusest – sama võtit saab Tallinnas ka oma silma näha. Seiklus- ja lõõgastusooasi tähistab Rummu seikluskeskus Eestis, kus endisest vanglast on saanud meelelahutusmaastik. Taani-Norra kunstiduo Elmgreen & Dragset tuntud teos Prada Marfa 2005. aastast kujutab endast Texases maantee ääres asuvat suletud poodi, millel ilutseb suurelt PRADA silt. See on omamoodi funktsioonitu mittepood, sest välisuks on suletud ja sisse ei pääse, miski siin pole müügiks. Autorite sõnul kritiseerivad nad seda, kuidas me fetišeerime kaubamärke õnne ja heaolu sümboleina. Rohkem kui 15 aasta jooksul on poest maamärk kujunenud, muuhulgas leidis see kajastamist USA telesarjas Simpsonid. Muidugi ei puudu näituselt ka virtuaaloaas – rühmituse ZA/UM loodud videomäng Disco Elysium. Inimestena otsime virtuaalreaalsusest rollimängude pakutavat digitaalset ja afektiivset oaasi, mis laseb meil ümbritsevast keskkonnast põgeneda. Inimoaasi esindab Belgia büroo OFFICE Kersten Geers David Van Severeni Solo House, ise vett ja elektrit tootev ringikujuline maja Hispaania mäestikus, mis mõeldud luksuslikuks peatuseks keset loodust.

Näituse kuraatorite Irma Arribase ja Erich Weissi sõnul ei ürita nad anda vastuseid võimaliku oaasi prototüübi kohta: „Kutsume inimesi selles tagasihoidlikus interaktiivses seikluses kaasa lööma. See on kutse uurimisreisile, kus avastada ja arutada teemaga seotud küsimusi. Loodame anda külastajale mõtlemisainet, mis võiks pakkuda inspiratsiooni, et luua mõni uut tüüpi innovaatiline ja loominguline lähituleviku oaasi mudel.“

Osalevad autorid: Andrea Zittel, Santiago Borja, Kersten Geers & David van Severen, Norma Jeane, Alfredo Barsuglia, Elmgreen & Dragset, Irma Cohen, Tom Hengen, Rummu seikluskeskus ja ZA/UM.

Näituse kuraatorid on Barcelonas elav arhitekt ja visuaalkunstnik Irma Arribas ning Belgia päritolu Erich Weiss, vabakutseline videokunstnik ja kuraator.

Toetaja Eesti Kultuurkapital.

Kaasrahastatud Euroopa Liidu Loov Euroopa programmi poolt (Future Architecture).

Näitus jääb avatuks 9. jaanuarini 2022.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo