Muuseum kutsub uurima ja õppima

Vaade püsinäitusele “Elav ruum”, foto Reio Avaste

Teadmistepäeval 1. septembril alustas arhitektuurimuuseumgi uut õppeaastat. Muuseum pakub rõõmuga lisa nii koolitundidele kui ka elukestvas õppes osalejaile. Näituste ja muuseumikeskkonnaga kaasnevad haridusprogrammid ja õppematerjalid leiate siit.

Muuseumimajas Rotermanni soolalaos on praegu avatud neli näitust. Galeriikorrusel on 12. septembrini avatud muuseumi fotokogul põhinev näitus „Võimu vaatlus“, kus on väljas 460 fotot meie kogust. Kuraator Ingel Vaikla rääkis ajalehele „Sirp“, et mõtestas võimu nelja kihistusena: „Esiteks arhitektuur kui võim, teiseks fotograafi võim ja oskus manipuleerida keskkonna ja olukorraga, idealiseerida.“ Kolmandaks kehtestas Vaikla ise oma võimu kuraatorina, kui valis midagi välja ja asetas uude konteksti ning neljas on vaataja võim, kus saali tulnud inimene loob oma seosed.

Suures näitusesaalis ootab näitus „Majad, mida me vajame“ Eesti kaasaegsest arhitektuurist läbi tuleviku prisma. Välja on pandud 16 tinglikult majaks nimetatavat objekti, mille eesmärk on pakkuda meile ilusam ja turvalisem tulevik planeedil Maa. Milliseid fantastilisi, utoopilisi, iroonilisi või vastupidi, kriitilisi ja kahe jalaga maa peal olevaid lahendusi autorid pakuvad, kui keegi annab neile võimaluse mõelda ilma piiranguteta? Näituse „Majad, mida me vajame“ kataloog on ühtaegu mõtlemapanev, irooniline ja pöörane tekstikogum arhitektidelt, kes varem maailmalõpu teemadel pole pidanud sõna võtma.
Näituse kuraator on Jarmo Kauge, kujundajad Eva Kedelauk ja Kristel Niisuke (NIKITA ATIKIN), graafiline kujundaja Margus Tamm.

Muuseumikülastajatel on kindlasti avastusrõõmu muuseumi esimese korruse püsinäitusel „Elav ruum“, kus tähelepanu keskmes on maketid. Ning keldrikorruse hariduslik näitus „Uuri ruumi!“ kutsub igas vanuses uudishimulikke arhitektuuri uurima, mõistatama ära peidetud ehitusmaterjale ja -konstruktsioone, teada saama, kuidas kujuneb maja vereringe ning millised ruumid ja lõhnad kuidas kokku käivad.

Loengud ja ringkäigud
Laupäeval, 18. septembril on näitusel „Majad, mida me vajame“ kaks giidiga ringkäiku – kell 12 eesti keeles ja kell 14 vene keeles. Tuurile pääseb muuseumipiletiga.
Reedel, 24. septembril kell 16 on ringkäik sarjas Avatud Majad, seekord Tartus. Külastatakse Tartu Ülikooli uusi õppehooneid. Lisainfo leiate siit.: Tuur toimub koostöös Tartu Ülikooli muuseumiga.
Kolmapäeval, 29. septembril kell 18 kõneleb loengusarjas Elav Ruum sotsioloog Katrin Paadam, loeng toimub Rotermanni soolalaos.
Reedel, 10. septembril kell 18 algab Paide Muusika- ja Teatrimaja galeriis näitusel „Suvila. Puhkamine ja arhitektuur Eestis 20. sajandil“ vestlusring ja arhitektuuriteadlane Epp Lankotsi kuraatorituur.
Kolmapäeval, 15. septembril avaneb muuseumi galeriikorrusel näitus Põhja-Eesti pärandihoidla ideekavanditest ning kuulutatakse välja ka Rae valda Lehmja külla rajatava pärandihoidla konkursi võidutööd. Võistluse korraldasid Muinsuskaitseamet, Eesti Arhitektide Liit ja Riigi Kinnisvara AS.

Jätkub muuseumi 30. aastapäeva väike maketituur, kus Euroopa Muinsuskaitsepäevadele mõeldes esitleme Tallinna sadama elevaatori maketti. 1893. aastal valminud Balti Raudtee Tallinna elevaatori unikaalne makett valmis ilmselt 1899. aastal ja seda eksponeeriti 1900. aasta Pariisi maailmanäitusel. Elevaator hävis Teises maailmasõjas.

Arhitektuurimuuseumi muuseumipood on avatud koos muuseumiga. Ööpäevaringselt avatud muuseumi e-poe valiku leiate siit:
Arhitektuurimuuseum Rotermanni soolalaos on avatud teisipäevast pühapäevani kell 11–18.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo