Avatud Majad 64. Tartu Ülikooli uued õppehooned

Avatud Majade sarjas korraldame koostöös Tartu Ülikooli muuseumiga tuurid Tartu Ülikooli ajaloolistesse, aga ka väga uutesse õppehoonetesse, uurides neid kui arhitektuuriteoseid. Esimene ekskursioon viib huvilised bussiga uusimatesse ülikooli õppehoonetesse: Deltasse, Oecologicumi ja Physicumi.

Ekskursioon reedel, 24. septembril algab kell 16, kokkusaamiskoht on TÜ Delta majas (Narva mnt 18). 2020. aasta jaanuaris avatud Delta maja iseloomustab end kui üks põhjamaade moodsaimaid digitehnoloogilise, analüütilise ja majandusmõtte keskuseid. Hoone arhitektid on Illimar Truverk, Sander Aas, Timo Titma, Eero Endjärv, Sander Paljak, Kaur Käärma, Janar Toomesso, sisearhitektid Kaur Käärma, Illimar Truverk, Sander Aas (Arhitekt 11). Maastikuarhitektid on Kristian Nigul ja Kadi Nigul (Väli maastikuarhitektid) ning ehitajad Ehitustrust ning Rand ja Tuulberg.

Seejärel on kavas külastada kunagist Tartu Ülikooli arvutuskeskust ja arvutiteaduse instituuti Toomemäel. Värskelt rekonstrueeritud ja Oecologicumi nime saanud hoones Liivi 2 alustavad üsna pea õppe- ja teadustööd TÜ Ökoloogia ja Maateaduste Instituudi botaanikud ja zooloogid. Liivi 2 arhitektid on Kaido Kepp ja Tõnis Taru (Arhitektuuriklubi OÜ), sisearhitekt Kristiina Voolaid (OÜ Impro). Ehitas Tartu Ehitus.

Sealt edasi viib buss TÜ Physicumi (W. Ostwaldi 1) Maarjamõisas, kus tegutseb TÜ Füüsika Instituut. Physicumi arhitektuurse osa tegi Kadarik Tüür Arhitektid (arhitektid Ott Kadarik, Mihkel Tüür ja Villem Tomiste, sisearhitekt Kadri Tamme) ning ehitas Astlanda Ehitus. Hoonega põhjaliku tutvumise tipuks on katusel asuva ilmajaama külastus.

Eesti Arhitektuurimuuseum alustas 2014. aastal „Avatud Majade“ ringkäikude sarja, et kasvatada Eesti inimestes arhitektuuri- ja ruumiteadlikkust. Neil tuuridel viiakse arhitektuuri- ja linnaruumihuvilised tuntud hoonetesse ja kohtadesse, kuhu pole argipäeval põhjust minna või kuhu turvarežiimi ranguse tõttu tavaliselt sisse ei pääse.

Ekskursioonidel saavad huvilised aimu, mis paikneb tuntud hoonete sees, kes seal töötavad ja toimetavad, heita pilk sellele, kui mitmekülgset elu elatakse tuttavate fassaadide taga. Välja valitud objektide puhul on enamasti tegemist eriliste, linnaelus tähtsat rolli mängivate hoonetega.

Tartu Ülikooli uute hoonete tuuri juhivad arhitektid Merje Müürisepp ja Tiit Sild.

Piletid hinnaga 6 eurot on müügil Piletilevis. Kõigile tuuripileti omanikele pakume lisaks ühekordset tasuta sissepääsu Eesti Arhitektuurimuuseumi Rotermanni soolalaos.

 

Kuna liigume ka siseruumides, palun võtke kaasa vaktsineerimistõend ja kandke maski.