Augustikuu arhitektuurimuuseumis

Vaade näitusele “Võimu vaatlus”

Muuseumi galeriikorrusel ootab 12. septembrini külastajaid muuseumi fotokogul põhinev näitus „Võimu vaatlus“. Kuraator Ingel Vaikla loodud väljapanekus on 460 fotot muuseumi fotokogust. „Ma ei võtnud endale arhitektuuriajaloolise rolli, vaid vaatasin seda materjali puht visuaalselt,“ ütles videokunstnik Ingel Vaikla ning üritas fotodele läheneda pigem suure uudishimuga.

Muuseumi suures näitusesaalis on Jarmo Kauge kureeritud väljapanek Eesti kaasaegsest arhitektuurist läbi tuleviku prisma „Majad, mida me vajame“. Kuusteist osalema kutsutud arhitekti ja kunstnikku said ülesande luua tinglikult majaks nimetatav objekt, mille eesmärk on pakkuda meile ilusam ja turvalisem tulevik planeedil Maa. Milliseid fantastilisi, utoopilisi, iroonilisi või vastupidi, kriitilisi ja kahe jalaga maa peal olevaid lahendusi autorid pakuvad, kui keegi annab neile võimaluse mõelda ilma piiranguteta? Näitus on ühtaegu mõtlemapanev, irooniline ja pöörane tekstikogum arhitektidelt, kes varem maailmalõpu teemadel pole pidanud sõna võtma. Muuseumi direktor Triin Ojari rõõmustab, et arhitektid on sõna võtnud ja loovad visioone hetkel, kui me neid väga vajame.

Püsinäitused

Esimese korruse püsinäitus „Elav ruum“ on hea sissejuhatus Eesti 20. ja 21. sajandi arhitektuuriga tutvuse alustamiseks. Tähelepanu keskmes on maketid, mis on justkui nukumajad, mille abil saab aimu hoonest kui tervikust, nii mahust kui ka vormist. Üksikehitiste makettidele lisaks on palju ka elukvartalite makette, aga ka terve Tallinna kesklinna makett. Ja ajaloo kulgu aitab mõista ajasein, kus iga kümnend alates aastast 1900 on märgiliste hoonetega ilmestatud.

Keldrikorruse näitus „Uuri ruumi!“ suunab igas vanuses uudishimulikke arhitektuuri uurima, mõistatama ära peidetud ehitusmaterjale ja -konstruktsioone, teada saama, kuidas kujuneb maja vereringe ning millised ruumid ja lõhnad kuidas kokku käivad. Näituse trump on ajalooline võlvkelder ise, mis loob näitusele kordumatu atmosfääri.

Jätkub muuseumi 30. aastapäeva väike maketituur, kus Tokyo olümpiamängude tuules esitleme Tallinna Olümpia Purjespordikeskuse maketti (M 1:2000). Projekti autorid olid Avo-Himm Looveer, Henno Sepmann, Peep Jänes ja Ants Raid, töö valmis aastatel 1975-1980. Maketi autorid olid Peet Veimer ja Nordon Õunapuu. Teeme kummarduse arhitekt Avo-Himm Looveerele, kes oleks tähistanud oma 80. sünnipäeva.

Lastelaager kooliaasta sissejuhatuseks vaatab arhitektuuri tulevikku, pikemalt on kirjas SIIN:

Auhinnatud ja armastatud näitus „Suvila. Puhkamine ja arhitektuur Eestis 20. sajandil“ on avatud Paide Muusika- ja Teatrimajas augustis ja septembris.

Arhitektuurimuuseumi muuseumipoe aina täienev arhitektuurikirjanduse ja meenete valik ootab ostjaid. Värskeim lisandus on Eesti Betooniühingul ja Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liidu eestvedamisel koostatud raamat „Betooniraamat. Eesti 21. sajandi betoonehitis“, samuti on müügil uued erialaajakirjad ning varasemad, soodushinnaga raamatud Eesti arhitektidest. Muuseumi e-poe valiku leiate SIIT.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo