„Majad, mida vajame”

Majad, mida me vajame. Prügitempel Tallinnas (Kadarik Tüür Arhitektid)

„Majad, mida vajame“ on enneolematu rühmanäitus, mille teemaks on ei midagi vähemat kui terve inimkond ning tema tulevik. Näitus kõnetab aina tõelisemaks muutuvaid ülemaailmseid ohte, olgu need meie endi põhjustatud või meist sõltumatud.

Eesti Arhitektuurimuuseum küsib: millised on majad, mida me vajame? Muuseumi 30. sünnipäeva näitusele osalema kutsutud 16 arhitekti ja kunstnikku said ülesande luua tinglik maja, eesmärgiga tagada meile ilusam ja turvalisem tulevik planeedil Maa. Milliseid fantastilisi, utoopilisi, iroonilisi või vastupidi, kriitilisi ja kahe jalaga maa peal olevaid lahendusi autorid pakuvad, kui keegi annab neile võimaluse mõelda ilma piiranguteta?

Need on majad, mida me vajame.

Arhitektuurimuuseumi direktori Triin Ojari sõnul ei saa muuseum üle ega ümber majadest – millised peaksid majad olema, et soovid paremast maailmast teostuksid? „Arhitekt-visionääridest pole ammu midagi kuulda olnud, andsime neile ülesande lihtsalt unistada,“ rääkis Ojari kuidas näitus pealkirjaga „Majad, mida me vajame“ sündis. „Pealkirja võib vaadata nii tõsimeelse kinnitusena, et vaja on (aina) uusi maju, kui ka kahtlusena, kas maju on üldse vaja või kas need, mida pakutakse, on ikka päriselt tarvilikud. Fantaasiaid ei saa tellida, need sünnivad sisemise vaimustuse ja välise maailma kokkupõrkest, tahtsime seda loomehetke tabada ja selle näitusele välja panna,“ arvab Triin Ojari.

Näituse kuraatori Jarmo Kauge sõnul on selle näituse vormis mõttemängu sisuks terve inimkond oma praeguses ja tulevases aegruumis – ning üks kujuteldav, tinglikult maja nimetust kandev ehitis, millele anname mängureeglitega realismiülese võime suunata arvestataval määral inimkonna edasist käekäiku.

Näitusel osalevad Anna-Liisa Unt, Arhitektuurikool, b210, Elina Liiva ja Helena Rummo, Johanna Jõekalda ja Artur Staškevitš, Kadarik Tüür Arhitektid, KUIDAS, Leonhard Lapin, LLRRLLRR, Margit Mutso ja Inke-Brett Eek, molumba, PART, PLUSS, Peeter Pere, Raoul Kurvitz, Stuudio Tallinn.

Näitusega kaasneb kataloog, kus arutlevad samal teemal ka loomaökoloog Tuul Sepp ning arhitekt Kalle Komissarov.

Kuraator: Jarmo Kauge

Ruumikujundajad: Eva Kedelauk ja Kristel Niisuke (NIKITA ATIKIN)

Graafiline kujundaja: Margus Tamm

Toetab Kultuurkapital

Näitus on avatud 21. novembrini 2021