Laupäeval kuraatorituur näitusel “Võimu vaatlus”

Sel laupäeval, 5. juunil kell 14 ootab Ingel Vaikla kuraatorituurile fotonäitusel „Võimu vaatlus“ Rotermanni soolalao galeriikorrusel.

Visuaalkunstnik ja filmitegija Ingel Vaikla usub, et arhitektuuril on võime kanda endas eri ajastute ideid, olla mälestuste konteiner. “Teatud mõttes ongi linnaruum minu silmis ajalooraamat – eri hooned esindavad eri hetki eri ajastutest,” rääkis Ingel Vaikla intervjuus ajalehele Postimees (25.05.2021).

Tänavu 30 aastaseks saanud Eesti Arhitektuurimuuseumi fotokogu koondab enam kui sada aastat Eesti arhitektuuri. See on nii ühe riigi loomise kui ka riigikordade muutumise uurimiseks ja tundmiseks oluline ajalooallikas. Linnaruum on kui arhitektuuri atlas, skulptuuride park või ajalooraamat, mis kannab endas mineviku ideoloogiate lugusid.

Võimuvaatlusele valis Ingel Vaikla 460 fotot muuseumi fotokogust, et uurida arhitektuuri ja fotograafia omavahelisi võimusuhteid kuskil sümbioosi ja parasiitluse vahealal. Vaatluspraktika alguspunkt on käsitleda arhitektuuri kui võimu sümboolset kehastust ning sellest tulenevalt mõtiskleda arhitektuurifotograafia nägemis- ja lugemisviiside üle. Näitus spekuleerib eelkõige fotograafilise kujutise tootmise, tarbimise ja mehaanilise reprodutseerimise teemal, et teadvustada ühiskondlike jõustruktuuride võrgutavat mõju.

„Võimu vaatlus” kutsub märkama lineaarseid ja vägagi maskuliinseid arhitektuuriajaloo konstruktsioone ning kaasa mõtlema alternatiivsete narratiivide võimalikkusele.

Lisaks muuseumi kogudest pärinevale fotodele saab näitusel näha kunstnike Paul Kuimeti, Deimantas Narkevičiuse ning Harun Farocki loomingut.

Kuraatorituuril osalemine muuseumipiletiga (6 või 4 eurot).

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo