Muuseumi 30. sünnipäeva tähistab Leonhard Lapini arhitektoon „30“

Leonhard Lapin. Arhitektoon 30. Foto: Raivo Tiikmaa

Arhitekt ja kunstnik Leonhard Lapin lõi Eesti Arhitektuurimuuseumi 30. sünnipäeva tähistamiseks arhitektooni „30“ ning Eesti Betooniühing ja ettevõtjad kinkisid selle muuseumile. Nüüd on see 25 aastat muuseumi koduks olnud Rotermanni soolalao ees.

Muuseumi direktori Triin Ojari sõnul on tegu ühe eksponaadiga muuseumi sünnipäeva tähistavast näitusest „Majad, mida me vajame“, mis avatakse soolalaos juuni alguses. Kuusteist osalema kutsutud arhitekti ja kunstnikku said ülesande luua tinglikult majaks nimetatav objekt, mille eesmärk on pakkuda meile ilusam ja turvalisem tulevik planeedil Maa. „Leonhard Lapin kui omal ajal üks muuseumi rajamise mõtte suuremaid toetajaid sai võimaluse teha oma objekt soolalao ette,“ lisas Ojari, kelle sõnul oli Lapin ka üks esimesi, kes soolalao hoone juba 1991. aastal seni suletud olnud sadama alalt avastas.

Lapin ise on oma teost kirjeldanud kui ülistuslaulu Eesti modernismile, mida kehastab arhitektuurimuuseum: „Võime olla uhked, sest sellist institutsiooni ei ole ka paljudel suurtel rahvastel, arhitektuurimuuseum kehastab eestlasi kui arhitektuuri loovat rahvust.“ Tema sõnul on arhitektoon idealistliku struktuuri ja ilma funktsioonita objekt, mille ainus otstarve on tema kunstipärane loomus ja see väljendab pragmatismist vaba elu: „Arhitektoon „30“ sümboliseerib tänapäeva ehituskunsti võimalust mitte kõike pragmaatiliselt täis ehitada, nii nagu on juhtunud Tallinna kesklinna sadama piirkonnas.“

Arhitektoon „30“ on loodud valgest betoonist ja terasest, selle põhielemendiks on 16 kergemast raudbetoonist eri kõrguse ja 30×30 cm ristlõikega posti ning 7 meetri kõrgune terasest karpraud. Postide jalamil on roostekihiga kaetud terasplaat, kus on kirjas teose andmed ja toetajate nimed.

Arhitektoon jääb Arhitektuurimuuseumi omandisse ja püsib Ahtri tänava veeres vähemalt järgmise juubelini viie aasta pärast.

Leonhard Lapin Aktuaalsele Kaamerale intevjuud andmas 14. mail 2021. Foto: Raivo Tiikmaa

Leonhard Lapin. Arhitektoon 30. Foto: Raivo Tiikmaa

Leonhard Lapin. Arhitektoon 30. Foto: Raivo Tiikmaa