Kunstnik Ingel Vaikla loeng võimust arhitektuuris

Loengusarja ELAV RUUM uus külaline on visuaalkunstnik Ingel Vaikla. Kolmapäeval, 9. juunil kell 18 toimuvas e-loengus räägib ta võimu ja arhitektuuri suhetest praegu Eesti Arhitektuurimuuseumi galeriil eksponeeritava näituse „Võimu vaatlus“ põhjal. Loengut saab jälgida nii Zoomis kui ka arhitektuurimuuseumi Facebooki lehel.

Näitus „Võimu vaatlus“ ja sellega kaasnev kataloog on Ingel Vaikla visuaalkriitiline sissevaade Eesti Arhitektuurimuuseumi fotokogusse. See vaeb arhitektuuri ja fotograafia omavahelisi võimusuhteid ning esitab kriitilisi küsimusi arhitektuurifotode tootmise, tarbimise ning kasutamise kohta. Loengus tutvustab Vaikla näituse keskseid ideid ning võimu erinevaid kihistusi: arhitektuuri, foto, looja ning publiku võimu positsioone. Jutuks tulevad teemad nagu camera obscura vs ruum, modernistlik arhitektuur ja analoogkaamera areng 20. sajandil, arhiiv kui kollektiivne mälu, originaal ja koopia, arhitektuurifoto kui produkt ja propagandavahend ning arhitektuurifotograafia „aura“. Lisaks tutvustab Vaikla arhiiviga töötamise protsessi ja Aby Warburgi „Mnemosyne Atlasest“ inspireeritud näituse stsenograafiat ning selles kasutatud montaažitehnikaid.

Ingel Vaikla on visuaalkunstnik ja filmitegija, kes elab ja töötab Brüsselis ja Tallinnas. Vaikla on lõpetanud Eesti Kunstiakadeemia fotograafiaosakonna (BA 2015) ning Genti Kuningliku Kunstiakadeemia filmiosakonna (MA 2017). Hetkel omandab ta Belgias Pxl-Mad/UHasselti ülikoolis praktikapõhist doktorikraadi, mis ühendab akadeemilise uurimistöö poeetilise kujutamisviisidega. Oma loomingus uurib ta arhitektuuri ja selle kasutajate omavahelist suhet ning arhitektuuri kujutamist kaamerapõhistes meediumites. Tema filme „Majavalvur“ (2015), „Roosenberg“ (2017) ja “Topeltsäritus” (2020) on näidatud rahvusvahelistel grupinäitustel ja filmifestivalidel. Lisaks on Ingel Vaikla kureerinud mitmeid eksperimentaalfilmide programme.

Elav Ruum on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus muuseum tutvustab populaarses vormis siinset arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleb publiku osalusel meie ehitatud keskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele ja täiendab muuseumi püsinäitust „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri”, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi kuni tänapäevani.

Varasemad Elava Ruumi sarja kohtumised on järelevaadatavad siin: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/tegevused/elavruum/

ELAV RUUM
Ingel Vaikla
9. juunil 2021
E-loeng https://us02web.zoom.us/j/87294994501?pwd=d2M4b3I5aHBlL3VTRGlybnIzcDdJUT09

NB! Otseülekanne ka arhitektuurimuuseumi Facebooki lehel
Moderaator Carl-Dag Lige
Toetaja Eesti Kultuurkapital