Juunis tähistame juubeleid

Rotermanni soolaladu. Foto Martin Siplane

Tänavu 1. jaanuaril 30 aastaseks saanud Eesti Arhitektuurimuuseum tähistab juubelit 10. juunil 2021 avatava näitusega „Majad, mida me vajame“.

Näitus on Eesti kaasaegsest arhitektuurist läbi tuleviku prisma. Kuusteist osalema kutsutud arhitekti ja kunstnikku said ülesande luua tinglikult majaks nimetatav objekt, mille eesmärk on pakkuda meile ilusam ja turvalisem tulevik planeedil Maa. Milliseid fantastilisi, utoopilisi, iroonilisi või vastupidi, kriitilisi ja kahe jalaga maa peal olevaid lahendusi autorid pakuvad, kui keegi annab neile võimaluse mõelda ilma piiranguteta? Näituse kuraator on Jarmo Kauge, kujundajad Eva Kedelauk ja Kristel Niisuke (NIKITA ATIKIN) ja graafiline kujundaja Margus Tamm.

Esimene selle näituse teos, arhitekti ja kunstniku Leonhard Lapini arhitektoon „30“ on tänu Eesti Betooniühingule ja ettevõtjatele Rotermanni soolalao ees juba püsti. Muuseumi direktori Triin Ojari sõnul on seegi eksponaat näituselt „Majad, mida me vajame“: „Leonhard Lapin kui omal ajal üks muuseumi rajamise mõtte suuremaid toetajaid sai võimaluse teha oma objekt soolalao ette. Lapin oli üks esimesi, kes soolalao hoone 1991. aastal seni inimestele suletud olnud sadama alalt avastas.“ Tänaseks on soolaladu arhitektuurimuuseumi koduks olnud 25 aastat.

Muuseumi galeriikorrusel ootab külastajaid muuseumi fotokogul põhinev näitus „Võimu vaatlus“Kuraator Ingel Vaikla sõnul on näitus tore viis avada arhiivi pimedaid sahtleid avalikkusele, ta on väljapanekuks valinud 460 fotot muuseumi fotokogust. „Mind kutsuti kui visuaalkunstnikku ja filmitegijat selle materjaliga suhestuma ning ma ei võtnud endale arhitektuuriajaloolise rolli, vaid vaatasin seda materjali puht visuaalselt,“ ütles Vaikla ning üritas neile fotodele läheneda täiesti avatult ja pigem suure uudishimuga.

Väike maketituur jätkub
Muuseumi 30. aastapäeva puhul esitleme iga kuu väikesel maketituuril muuseumikogust seni vähem eksponeeritud makette. Juunikuus on selleks kogu üks vanimaid esemeid – Tallinna Kaarli kiriku lae- ja katusekonstruktsiooni mudel. See on pea 160 aastat vana ja seega uunikum, nagu ka kiriku katusekonstruktsioon ise. Kaarli kiriku (valmis põhiosas ja pühitseti 1870) kavandas arhitekt Otto Pius Hippius, katusekonstruktsiooni insener oli Rudolf von Bernhard. Ameerika sillaehitusest pärit lahendus, mida Eestis kasutati esmakordselt, võimaldas luua muljetavaldavalt valgusküllase vahetugedeta saali.

Külastajatel on kindlasti avastusrõõmu muuseumi esimese korruse püsinäitusel „Elav ruum“ ja keldrikorruse hariduslikust näitusest „Uuri ruumi!“.

Üritused ja muuseumipood

Laupäeval, 5. juunil kell 14 algab näitusel „Võimu vaatlus“ Ingel Vaikla kuraatorituur, sellel osalemiseks piisab muuseumipiletist. Näitus on avatud külastajaile augustikuu lõpuni.

Kolmapäeval, 9. juunil kell 18 kõneleb sarja ELAV RUUM e-loengus visuaalkunstnik ja filmitegija Ingel Vaikla. Loengut saab jälgida nii Zoomis kui ka muuseumi Facebooki lehel.

17.–19. juunil toimuvad Rotermanni kvartali päevad ning muuseum kutsub märkama 1908. aastal valminud Rotermanni soolaladu Ahtri tänava kahe sõidutee vahelisel saarel.

Arhitektuurimuuseumi muuseumipoe aina täienev arhitektuurikirjanduse ja meenete valik ootab ostjaid. Värskeim lisandus on näituse „Võimu vaatlus“ kataloog, samuti on müügil uued erialaajakirjad ning varasemad, soodushinnaga raamatud Eesti arhitektidest. Muuseumi e-poe valiku leiate siit.

    Muuseum on avatud:
    T – P 11:00 – 18:00
    E suletud

    29. ja 31. märtsil on muuseum suletud!

    Liitu meililistiga

  • Rotermanni soolaladu

    icon-youtubeicon-instagramF

    covid safe logo