Arhitekt Andres Sevtšuki loeng tänavate elujõust

Loengusarja ELAV RUUM järgmine külaline on arhitekt Andres Sevtšuk. Kolmapäeval, 26. mail kell 18 toimuvas e-loengus räägib ta nii Eesti kui ka maailma linnade näitel elujõulisest ja inimsõbralikust tänavaruumist. Loengut saab jälgida nii Zoomis  kui ka arhitektuurimuuseumi Facebooki lehel.

Loeng räägib eelkõige tänavatest – nende olulisusest ühiskonnale, sellest, kuidas tekib tänavatele liikuvus ning teatud kohtadele ka ettevõtlus. Linna tänavad loovad tihtipeale linna karakteri, mida igaüks tajub ja millega kokku puutub. Millised tegurid mõjutavad inimeste liikuvust või tänavail ja nende äärsetes hoonetes toimuvaid tegevusi? Miks paiknevad kaubandus-, teenindus- ja toitlustusasutused, kohalikud keskused ja peatänavad just teatud kohtadel aga mitte teisal? Mida saavad avalikud asutused, arhitektid ja planeerijad ära teha, et neid ruumilisi maakasutusmustreid positiivselt mõjutada?

Andres Sevtšuk on arhitekt, Massachusettsi Tehnoloogiainstituudi (MIT) linnateaduste ja -planeerimise dotsent. MIT-s juhib ta ka linnauuringute laborit City Form Lab. Oma töös ühendab ta linnaplaneerimise, aktiivse liikuvuse ja ruumianalüüsitehnoloogia valdkondi. Ta on välja töötanud võrgustumisanalüüsi meetodid, mida kasutavad jalgsi liikuvate inimvoogude modelleerimiseks ning võrgustunud piirkondade koordineeritud maakasutuse ja transpordiarengu uurimiseks teadlased ja praktikud üle maailma. Hiljuti andis ta kirjastuse Penn Press alt välja raamatu Street Commerce: Creating Vibrant Urban Sidewalks  („Tänavakaubandus: kuidas luua elujõulisi jalgtänavaid“).

Elav Ruum on Eesti Arhitektuurimuuseumi loengusari, kus muuseum tutvustab populaarses vormis siinset arhitektuuriajalugu, tegevarhitektide loomingut ning käsitleb publiku osalusel meie ehitatud keskkonnas toimuvaid muutusi. Sari on suunatud kõigile ruumist, arhitektuurist, selle lähiajaloost ja tänapäevast huvitatud inimestele ja täiendab muuseumi püsinäitust „ELAV RUUM: sajand Eesti arhitektuuri”, mis tutvustab siinse professionaalse arhitektuuri- ja ruumikultuuri arengut läbi 20. sajandi kuni tänapäevani.

Varasemad Elava Ruumi sarja kohtumised on järelvaadatavad siin: https://www.arhitektuurimuuseum.ee/tegevused/elavruum/

ELAV RUUM
Andres Sevtšuk
26. mail 2021
E-loeng ZOOMis
NB! Otseülekanne ka arhitektuurimuuseumi Facebooki lehel
Moderaator Carl-Dag Lige
Toetaja Eesti Kultuurkapital