Nooras näeb näitust heast lasteaiaruumist 

Pärnu KEK-i lasteaed Trall 1970. aastatel. Autorid Toomas Rein, Helle Gans, Sirje Runge ja Villu Järmut. Foto Eesti Rahvusarhiiv

Eesti lasteaia-arhitektuuri näitusel Rahvusarhiivi Noora majas saame paarikümne hoone kaudu vaadata ligi saja aasta jooksul ehitatud moodsatesse lasteaedadesse, nende seas ka tüüplasteaedadesse. Uutes, teistele eeskujuks saanud lasteaedades on tähelepanu keskmes lapse tundemaailm, et ruum olgu täis avastamisrõõmu, kutsub mängule ja pakub turvatunnet.

Muinasjutud, laste joonistused ja päike – missuguse muu hoone autor saab neist inspiratsiooni ammutada kui mitte lasteaia oma? Selle kõrval on lasteaiaarhitektuur pannud tegijad ka parasjagu proovile, peegeldades ühiskondlikke muutusi ja sõltudes oma aja pedagoogilistest lähtekohtadest.

Inspireerivas lasteaias, nagu neid rajatakse tänapäeval üha enam, on tähelepanu lapse kogemusel ruumist, lapse tunne, et ruum pakub talle avastamisrõõmu, reageerib tema tegevusele ja on turvaline. Päris kindlasti on ootused lasteaedade ruumi kvaliteedile 21. sajandil veelgi kasvanud. Selle nimel on korraldatud mitu edukat arhitektuurivõistlust. Aina sagedamini kaasatakse lasteaia loomisse lai ring asjatundjaid: koos tellija ja arhitektidega teevad parima tulemuse nimel tööd ka pedagoogid ja liikumisspetsialistid. Hea lasteaia arhitektuuris kehtib põhimõte „Koostöös peitub jõud“.

Näitust saadab eesti- ja ingliskeelne raamat (tekstid Kadri Klementi, Sandra Mälk, Sandra Nuut, Ivi-Els Schneider, Mare Torm, Anna-Liisa Unt), milles saab 25 näite varal sissevaate ligikaudu sajandi jooksul ehitatud moodsatesse lasteaedadesse. Raamat on müügil ka Nooras.

Näituse kuraator: Sandra Mälk
Konsultant: Mare Torm (Eesti Pedagoogika Arhiivmuuseum)
Kujundajad: Koit Randmäe, Brit Pavelson
Fotograaf: Martin Siplane
Toetaja: Eesti Kultuurkapital