Sakala keskuses Viljandis näeb maailmakuulsaid arhitektuurikoomikseid

Eesti Arhitektuurimuuseum esitleb Viljandi Sakala keskuses Belgia kunstniku François Schuiteni (1956) ja Prantsuse kirjaniku Benoît Peetersi (1956) loomingu näitusel koomiksikunsti ja arhitektuurset graafikat.

Nende koostöös valminud graafiliste romaanide sarja „Les Cités obscures“ („Varjatud linnad“) tegevus toimub Vastasmaal – müstilisel planeedil, mis jagab Maaga orbiiti, kuid on meie jaoks Päikese taga varjul. Selle kujuteldava tsivilisatsiooni asukad seisavad silmitsi meilegi tuttavate probleemidega, nagu linnaruumi reorganiseerimine või pärand vs. uue ihalus, jäädes kangelaste ja antikangelastena tihti arhitektuursete ideede ja jäikade süsteemide risttuulde.

„Varjatud linnade“ sarja loomist alustasid lapsepõlvesõbrad Schuiten ja Peeters 1980. aastatel. Viljandi näitusel saab näha nende töid kuulsaimast albumist „La Fiévre d’Urbicande“ („Segadus Urbicande’is“) ning erinevaid graafilisi romaane ja filme raamatute valmimisest („Brüseli” ja „L’Ombre D’un Homme“).

Näitus on Viljandi Sakala Keskuses avatud 8. märtsini 2021.

Näitusega ilmus eesti keelde tõlgitud graafiline romaan „Segadus Urbicande’is“ („La Fiévre d’Urbicande“). Tõlkinud Anu Lutsepp, keeletoimetaja Kaja Randam, küljendaja Koit Randmäe.
Raamat on müügil ka Sakala Keskuses ja suuremates raamatupoodides.

Näituse kuraatorid: Sandra Mälk, Benoît Peeters

Tõlge prantsuse keelest: Anu Lutsepp
Tõlge inglise keelde: OÜ Päevakera
Tekstid: Sandra Mälk
„Segadus Urbicande’is“ digitaalne värvimine: Jack Durieux
Siiditrükitehnikas graafiliste lehtede trükk: Numéris’Art (Belgia)
Toetajad: Kultuuriministeerium, Eesti Kultuurkapital, Prantsuse Suursaatkond Eestis, Prantsuse Instituut Eestis
Lisainfo: Monika Eensalu-Pihel, Sakala Keskuse näituste kuraator-galerist, +372 513 9814,         monika.eensalu-pihel@sakalakeskus.ee
Sandra Mälk, näituse kuraator, sandra@arhitektuurimuuseum.ee