Nädalalõpp juubeliseminaride ja ekskursioonidega näitustel

Louis Kahni ja August Komendandi koostöös valminud Richardsi meditsiinilaboratooriumi varane originaalmakett näitusel „Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“. Foto: Marje Eelma/Tuumik Stuudio

Laupäeval, 20. veebruaril on Saaremaal sündinud arhitekt Louis Kahni 120. sünniaastapäev. Eesti aladelt lahkus ta koos perega juba väikese poisina ning õppis, elas ja töötas peamiselt Philadelphias, Ameerika Ühendriikides. Lisaks päritolule seob Kahni Eestiga asjaolu, et juba kogenud arhitektina kohtus ta USA-s ja tegi pikalt koostööd ehitusinsener August Komendandiga, kellest oli Arhitektuurimuuseumis läinud aastal ülevaatenäitus „Betoonist võlutud. Ehitusinsener August Komendant“.

Louis Kahni sünniaastapäeva tähistamiseks on sel nädalal kaks põnevat veebiseminari. Neljapäeva öösel vastu reedet kell 01.00 (Eesti aeg) saab Zoomi vahendusel kuulata Pennsylvania ülikooli korraldatavat vestlusringi, kus osalevad Louis Kahni kõik kolm last: Sue Ann Kahn, Alexandra Tyng ning Nathaniel Kahn.

Kaks päeva hiljem, laupäeval kell 20.00 (Eesti aeg) toimub aga Louis Kahni Eesti ühingu, Eesti Peakonsulaadi New Yorgis ja ASF Scandinavia House koostöös veebiseminar, kus osalevad maastikuarhitekt ja Louis Kahni kaaslane Harriet Pattison, nende poeg Nathaniel Kahn ning Pennsylvania ülikooli arhitektuuriarhiivi juhataja William Whitaker.

Kel huvi Louis Kahni pärandi vastu, tasub kindlasti kuulata. Registreerumise lingid on siin:

https://www.design.upenn.edu/alumni/events/virtual-weitzman-school-talk-kahn-120?fbclid=IwAR3kGANc27OBPRy93HBAtnkupZbMWfD5bffrzz3zTWgropIHq6MoNkP2kJQ

ja https://www.facebook.com/events/694152037944710.

Pühapäeval, 21. veebruaril on rahvusvaheline giidide päev ja sel päeval on muuseumikülastus kõigile tasuta. Külastajaid ootavad püsinäitused „Elav ruum“ ja 2019. aasta Suure Muuseumiroti pälvinud „Uuri ruumi!“, samuti sisearhitekt Aulo Padari loomingu ülevaatenäitus ja Eesti Kunstiakadeemia uurimisprojektil “Lõpetamata linn” põhinev näitus, kus fookuses Tallinna linnaehituslikud visioonid ja ruumilised stsenaariumid.

Pühapäeval kell 12 on huvilised oodatud Aulo Padari ja tema isikunäituse ühe kuraatori, Kadi Karmanni juhitud tuurile muuseumi galeriikorrusel.

Padaril on olnud õnne kogu karjääri kestel tegeleda rea Eesti arhitektuuri kullafondi kuuluvate hoonetega, näiteks Linda kolhoosi peahoone Kobelas (1971–1973) ning Rapla KEK-i peahoone Raplas (1973–1977), Pirita purjespordikeskus (1975–1980). Tema loomingusse kuulub ka valuutapoe Turist (1981–1982) ning nüüdseks hävinud poliitharidusmaja, hilisema Sakala keskuse (1982–1985) sisearhitektuur. Ka Estonia teatrimaja uuendatud sisekujundus on Aulo Padari töö. Isikupärase autorina lõi ta neisse interjöörid, mis olid või on väärtuslikud nii tervikuna kui üksikesemete tasandil.

Näitus Rotermanni soolalaos on avatud 4. aprillini 2021.

Pühapäeval kell 14 algab aga arhitekt Ivan Sergejevi juhitud venekeelne tuur näitusel „Lõpetamata linn. Tallinna linnaehituslikud visioonid.“ Näituse meeskond soovib näitusekülastajaid ärgitada leidma vastust küsimusele, kas ja kuidas Tallinnast kujundatakse jätkusuutlikku ja konkurentsivõimelist linna, kus ka järgnevatel põlvedel on hea elada. Näitus annab Tallinnast kui Eesti pealinnast suure pildi, mis loodetavasti tekitab külastajas uudishimu aru saada, mis Tallinna linnapildis toimub, sest seda kõike peaks tehtama linnaelanike huvides ning linnaelanike raha eest.

See näitus on avatud 25. aprillini 2021.

Muuseum on avatud teisipäevast pühapäevani kell 11-18, 23. veebruaril sulgeme muuseumi kl 15 ja 24. veebruaril on muuseum kinni. Muuseumipood on avatud külastusaegadel, e-pood aga teile sobival ajal.

Muuseumisse palume tulla vaid siis, kui olete terve. Hoidke tervislikku vahemaad ja kandke palun maski!