Sisearhitekt Aulo Padar. Märgilised interjöörid. Avatud 20. novembrist

Eesti Arhitektuurimuuseumis näeb alates 20. novembrist ülevaadet Eesti ühe tunnustatuma sisearhitekti Aulo Padari loomingust. Näitusega tähistatakse Aulo Padari 80. juubelit, avades teda inimese, õppejõu ja ruumiloojana. Näituse kuraatorid on Grete Veskiväli ja Kadi Karmann. Koos näitusega ilmub Karen Jagodini ja Sille Pihlaku koostatud ülevaatlik kataloog ning linastub režissöör Maris Kerge portreefilm. Kogu ettevõtmise algatasid tema endised üliõpilased.
Aulo Padari projektidest tähtsaima osa moodustavad avalike hoonete ja endiste kolhoosikeskuste interjöörid. Koostöös arhitekt Toomas Reinuga valmisid endise Linda kolhoosi peahoone Kobelas (1971–1973) ning Rapla KEK-i peahoone Raplas (1973–1977). Samuti kuulus Padar Moskva olümpiamängudeks ehitatud Pirita purjespordikeskuse (1975–1980) autorite kollektiivi. Tema loomingusse kuulub ka valuutapoe Turist (1981–1982) ning nüüdseks hävinud poliitharidusmaja, hilisema Sakala keskuse (1982–1986) sisearhitektuur. Ka Estonia teatrimaja sisearhitektuur Aulo Padari töö, nii kammersaalis kui ka maja uuendamisel tehtu.
Seega on Padar saanud kogu karjääri kestel võimaluse tegeleda rea Eesti arhitektuuri kullafondi kuuluvate hoonetega. Isikupärase autorina lõi ta neisse interjöörid, mis olid või on väärtuslikud nii tervikuna kui üksikesemete tasandil. Padari loomingus kajastub laiemalt Nõukogude perioodi arhitektuuri- ja ruumiloome fenomen ning aina olulisemaks muutub toonaste mastaapsete ruumikontseptsioonide taga olevate tekke- ja ehituslugude dokumenteerimine.

Näitus ajatutest interjööridest, loomingut kokku võttev kataloog ja portreefilm toetavad üksteist sisearhitekti juubeli tähistamisel. Kui olud lubavad, toimuvad ka mõne erilise objekti ühiskülastused.

Näitus on avatud 4. aprillini 2021
Näituse kuraatorid: Grete Veskiväli, Kadi Karmann
Näituse kujundajad: Ahti Grünberg, Ardo Hiiuväin, Tõnu Kalpus
Näituse töörühm: Maarja Varkki, Merje Karu, Sille Pihlak, Irene Randrüüt
Arhiivi koostajad: Mari Luukas, Grete Veskiväli, Maarja Varkki, Mari Põld, Kadi Karmann
Kataloogi koostajad: Karen Jagodin, Sille Pihlak
Filmi režissöör: Maris Kerge

Täname: Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Arhitektuurimuuseum, Eesti Põllumajandusmuuseum, Eesti Rahvusarhiiv, Võru Kultuurimaja Kannel, Pirita Marina Hotel, Linda Rahvamaja, Viis Veeringut, Kristjan Aller, Kadri Hillak, Jaak Jõekallas, Vello Liiv, Aleksei Morozov, Kurmet Müürsepp, Helen Oja, Margus Paut, Siim Porila, Kristiina Raid, Merilin Tee, Helen Teetamm, Mait Väljas

Toetajad: Eesti Kultuurkapital, Eesti Kunstiakadeemia, Eesti Arhitektide Liit, Eesti Sisearhitektide Liit, Jung, Eumar, Osaühing Savi, Vivarec, Floorin, Interstudio, Moodne Valgustus, Fagerhult, Lincona, Tiit Valt, Vootele Veeris, Malux, SISUISU, PART, T43, PUNKTIIR, AW2 Architects

Fotod saab alla laadida siit.