Lasteaia arhitektuuri näitus Keilas

Arhitekt Milvi Vainiku 280 lapsele mõeldud lasteaia tüüpprojekti järgi on ehitatud ka Keila lasteaed Vikerkaar.

Keila Kultuurikeskuses (Keskväljak 12, Keila) näeb Eesti Arhitektuurimuuseumi näitust lasteaiaarhitektuurist ja ootusest lasteaia ruumide kvaliteedile, et lapsel oleks lasteaias hea.

Muinasjutud, laste joonistused ja päike – missuguse muu hoone autor saab neist inspiratsiooni ammutada kui mitte lasteaia oma? Selle kõrval on lasteaiaarhitektuur pannud tegijad ka parasjagu proovile, peegeldades ühiskondlikke muutusi ja sõltudes oma aja pedagoogilistest lähtekohtadest.

Milline on lapse jaoks hea ruum? Näitusel tutvustatud paarkümmend hoonet võiksid anda sissevaate ligikaudu sajandi jooksul ehitatud moodsatesse lasteaedadesse, mille hulgas on ka tüüplasteaedu. Inspireerivas lasteaias, nagu neid rajatakse tänapäeval üha enam, on tähelepanu lapse kogemusel ruumist. Keskmes on lapse tunne, et ruum pakub talle avastamisrõõmu, reageerib tema tegevusele ja on turvaline. Päris kindlasti on ootused lasteaedade ruumi kvaliteedile 21. sajandil veelgi kasvanud. Selle nimel on korraldatud mitu edukat arhitektuurivõistlust. Aina sagedamini kaasatakse lasteaia loomisse lai ring asjatundjaid: koos tellija ja arhitektidega teevad parima tulemuse nimel tööd ka pedagoogid ja liikumisspetsialistid. Hea lasteaia arhitektuuris kehtigu põhimõte „Koostöös peitub jõud“.

Näitus on Keilas avatud 8. jaanuarini 2021.
Näitust saadab eesti- ja ingliskeelne kataloog (tekstid Kadri Klementi, Sandra Mälk, Sandra Nuut, Ivi-Els Schneider, Mare Torm, Anna-Liisa Unt)
Kuraator: Sandra Mälk
Konsultant: Mare Torm (Eesti Pedagoogika Arhiivmuuseum)
Kujundajad: Koit Randmäe, Brit Pavelson
Fotograaf: Martin Siplane
Toetaja: Eesti Kultuurkapital